STUDIU: Lumina dimineţii ar putea fi un remediu contra obezităţii

| 03 apr, 2014

Oamenii care vor să slăbească sau să aibă o siluetă fină ar trebui să se trezească dimineaţa devreme pentru a a beneficia de lumina matinală, afirmă autorii unui studiu apărut miercuri în Statele Unite.

Studiul, realizat pe un eşantion limitat de 54 de voluntari, arată faptul că cei mai slabi dintre aceştia nu făceau mai multe exerciţii fizice şi nici nu mâncau neapărat mai sănătos decât ceilalţi. Ei erau expuşi mai mult timp la lumina naturală, dimineaţa, devreme.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista americană PLOS ONE.

"Cu cât expunerea la această lumină se produce mai devreme pe parcursul zilei, cu atât indicele de masă corporală este mai mic", a spus Kathryn Reid, profesor de neurologie la Facultatea de medicină de la Universitatea Northwestern din Chicago, coautoare a studiului.

Participanţii aveau vârsta medie de 30 de ani. Ei purtau un aparat la încheietura mâinii care măsura expunerea la lumină şi ciclurile somnului. Ei au raportat, totodată, tot ce au mâncat în timpul celor şapte zile cât a durat acest studiu.

Expunerea la lumina dimineţii a avut o influenţă asupra indicelui de masă corporală (IMC) al voluntarilor, indiferent de nivelul de activitate fizică efectuată, de aportul caloric, de durata somnului şi de vârstă.

Potrivit rezultatelor studiului, lumina matinală influenţează cu aproximativ 20% valoarea IMC-ului.

"Lumina este agentul cel mai important pentru a ajusta ceasul intern care regularizează ritmul circadian (care are o oscilaţie de circa 24 de ore, n.r.), care, la rândul său, reglează balanţa energetică", a adăugat Phyllis Zee, o altă coautoare a studiului.

"Concluzia este că oamenii ar trebui să încerce să beneficieze de mai multă lumină între ora 08.00 şi cea a prânzului", a adăugat ea.

O expunere la lumina matinală de doar 20-30 de minute poate avea un efect pozitiv suficient de important asupra IMC-ului, afirmă autorii studiului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ