Mesaje de Crăciun. Urări tradiţionale şi urări prin SMS

| 19 dec, 2013

Pentru români, celebrarea Crăciunului este de neconceput fără urările specifice acestei sărbători majore a lumii creştine.

Generice ori personalizate, urările s-au cristalizat în timp, în cultura română, sub forma colindelor - expresie a unei spiritualităţi unice, de o sensibilitate şi un rafinament imagistic inconfundabile. Iar mersul la colindat (sau la urat) a devenit în tradiţia românească o componentă esenţială a obiceiurilor şi datinilor de Crăciun.

Aproape fără excepţie, colidele vestesc bucuria Naşterii Domnului şi se încheie cu urări explicite, de pace, sănătate, belşug şi fericire pentru cei colindaţi: „Rămâi, gazdă, sănătoasă/ C-ai primit colinda noastră/ Şi la anul când venim/ Tot aici să te găsim! ”; „Te lăsăm acum, creştine/ Dar să ne-ntâlnim cu bine/ Şi la anul care vine/ Tot cu pace, tot cu bine!”; „Colindiţa nu-i mai multă/ Să trăiască cine-ascultă/ Sus la ceruri o-nălţăm/ Şi la gazde o-nchinăm/ Să rămâneţi sănătoşi/ Sănătoşi şi bucuroşi/ Sărbătoarea lui Hristos/ Să vă fie de folos!”.

MESAJE DE CRĂCIUN. Urările prin SMS

Astăzi, însă, cultura internetului şi a smartphone-ului este pe cale să impună un nou tip de urare – urătura SMS-istă, de „fabricaţie proprie”, ori luată de-a gata de prin diverse site-uri. Cei „de modă veche”, care se mulţumesc doar cu o urare simplă, în registrul tradiţiei, au la îndemână varianta „Crăciun fericit!”, completată eventual cu „sănătate”, „bucurii”, „belşug” etc.

Cine vrea ceva mai „intelectual” apelează la urările din categoria „Fie ca....”: „Fie ca Sfânta Sărbătoare a Naşterii Domnului (a Crăciunului să vă dea (aducă, găsească, facă, umple inimile, bucure sufletele etc.)”, formulare la care urătorul SMS-ist poate adăuga orice îi trece prin minte. O altă categorie este cea a „originalităţilor”, în care „steluţe” rimează cu „sărmăluţe”, „divin” cu „vin”, Moşul cu sacul încărcat e un tupeist ce nu mai coboară, ci urcă pe horn, ca să lase un Ferrari sub bradul vreunei piţipoance : „Pe la geamuri cad steluţe/ Iar pe foc sunt sărmăluţe/ Bradul e la locul lui/ Moşul e la treaba lui/ Să vă fie vouă bine/ Acum şi-n anul care vine!”; „E Crăciun, este divin/Ne uităm pe geam afară/ Prin zăpadă Moşul zboară?/ Ni se trage de la vin!” ; „L-am văzut urcând pe coş/ Cu tupeul lui de Moş/ Şi în sac avea de toate/ Bani, noroc şi sănătate/ Sigur vine şi la voi/ Fiindcă e trimis de noi/ Crăciun fericit şi La mulţi ani!”; „Un brad cât mai frumos/ Să vină Moş Crăciun cu un Ferrari şi să plece pe jos!” .Nu lipsesc din ofertă nici urările cu iz lirico-sentimental din categoria ”câte-un pic, pic, pic”: „Crăciun fericit, cu un strop de fericire, un strop de iubire, un strop de noroc şi dacă se poate, toate la un loc!”. Iar lista poate continua mult şi bine.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ