Metroul din Drumul Taberei accelerează

| 08 noi, 2013

Cu sursele de finanțare asigurate, construcția Magistralei 5 merge pe repede înainte. În cel mult două săptămâni va intra în funcţiune al doilea TBM, ”Sfânta Filofteia”, care va pleca de la staţia Academiei, iar primul TBM, ”Varvara”, care acum a ajuns la staţia Orizont, se va translata şi va porni spre Favorit.

Vești bune pentru bucureștenii care se luptă cu ambuteiajele: construcția metroului din Drumul Taberei accelerează. ”Sfânta Varvara”, așa cum a fost denumită de muncitori una dintre cârtițele (TBM) care sapă tunelul metroului din Drumul Taberei, a reușit să termine tronsonul dintre staţia Academia Militară și stația Orizont mai repede cu două săptămâni decât se prevăzuse inițial. S-a reușit astfel stabilirea unui nou record de viteză la construcția metroului românesc, în cele 45 de zile de când s-a început forajul, fiind amplasate în medie câte 19 inele.

Construcția Magistralei 5 a metroului bucureștean a fost lansată în 2010. Cu o lungime totală de aproximativ şase kilometri, tronsonul de metrou a fost proiectat să aibă zece staţii, la Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parcul Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor.

Inițial, autoritățile estimau că lucrările de construcție vor fi finalizate în 2015. Cabinetele Boc și Ungureanu au uitat însă să pună în bugete și sumele necesare, așa încât construcția a stagnat, iar sutele de mii de locuitori din sectoarele 5 și 6 pe care noua magistrală ar fi trebuit să îi salveze de blocajele din trafic, s-au ales doar cu agravarea acestora. La preluarea  guvernării de către USL, situația s-a schimbat însă radical. Magistrala 5 a devenit o prioritate reală, guvernul Ponta reușind să găsească fondurile necesare reluării construcției. Astfel, metroul din Drumul Taberei a primit alocări consistente atât în 2012 cât și în 2013 și urmează să fie inclus pe lista proiectelor prioritare în anexa la bugetul pe anul viitor. Ca urmare, chiar dacă prin descentralizare, metroul bucureșean, și implicit și noua magistrală, va fi trecut sub administrarea Primăriei Capitalei, finanțarea necesară pentru finalizarea lucrărilor va fi asigurată și pe mai departe de la bugetul general.

Impactul asupra acestuia nu va fi însă foarte mare, deși costurile totale ale lucrărilor sunt estimate la un miliard de lei. Și aceasta pentru că, grație eforturilor cabinetului, Magistrala 5 a fost inclusă în  Programul Operaţional Sectorial pe Transport. Ca urmare, o mare parte din construcția noii magistrale va fi finanțată cu bani europeni.

Cu sursele de finanțare asigurate, construcția Magistralei 5 merge pe repede înainte. În cel mult două săptămâni va intra în funcţiune al doilea TBM, ”Sfânta Filofteia”, care va pleca de la staţia Academiei, iar primul TBM, ”Varvara”, care acum a ajuns la staţia Orizont, se va translata şi va porni spre Favorit.

Foarte probabil, atunci când lucrările au redemarat, puțini dintre bucureșteni au crezut cu adevărat că guvernul se va ține de promisiune și Magistrala 5 va fi într-adevăr terminată. Iată însă că lucrările avansează într-un ritm chiar mai alert decât se preconizase inițial.

Desigur, lucrările de construcție urmează de-abia să ajungă în zona Regina Elisabeta, unde din pricina clădirilor vechi, este posibil să apară unele probleme tehnice. Dar constructorul, Astaldi, are experiența construirii liniei de metrou de sub Colosseum, așa încât sunt toate șansele ca orice dificultăți să fie rapid depășite, iar ritmul de construcție să fie menținut în parametrii accelerați. Ca urmare, există toate șansele să începem să circulăm cu metroul dinspre Drumul Taberei către centrul Capitalei chiar mai repede decât se preconizase inițial.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ