MFP a respins în totalitate ofertele băncilor pentru cumpărarea unor obligaţiuni de tip benchmark

| 20 iun, 2013

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a respins, joi, în totalitate, ofertele de cumpărare depuse de băncile comerciale pentru o emisiune de obligaţiuni de tip benchmark, în valoare de 300 milioane lei, cu scadenţa la 29 aprilie 2020, potrivit datelor transmise de MFP şi Banca Naţională a României (BNR).

Oferta totală a băncilor a fost de 688 milioane lei, dar MFP a considerat inacceptabil nivelul preţului ofertat de către bănci.

Un raport al ING Bank spunea, joi, că Ministerul Finanţelor Publice ar putea respinge toate ofertele băncilor la licitaţia pentru titluri de stat, alternativa fiind probabil plata unui randament maxim de 5,75%.

"Dată fiind reacţia pe frontul instrumentelor de datorie publică ieri noapte, ne aşteptăm ca la o cerere redusă la licitaţia de astăzi pentru titlurile de stat pe şapte ani în valoare de 300 milioane lei, întrucât incertitudinea legată de nivelul ajustării va ţine probabil în mare măsură investitorii deoparte. De aceea, credem că sunt şanse ridicate ca Ministerul Finanţelor să respingă toată cererea, alternativa fiind probabil plata unui randament maxim de 5,75% - o creştere foarte rapidă a randamentului pentru piaţa primară, după ce MF a plătit un randament mediu de 5,03% la obligaţiunile pe zece ani emise în urmă cu o luna. Acest randament ar marca o creştere substanţială şi pentru piaţa secundară, de 40 pb faţă de ieri pentru instrumentul respectiv. Întrucât incertitudinea pare să fie temporară, ne pronunţăm marginal în favoarea unui eşec al licitaţiei de astăzi, în dauna scenariului alternativ al unui randament ridicat", se arată în raportul ING Bank România.

MFP a programat în luna iunie împrumuturi de 2,98 miliarde lei de la băncile comerciale, prin şase emisiuni de obligaţiuni.

Trezoreria a renunţat în această lună la împrumuturi prin certificate de trezorerie, cu scadenţa de până la un an, iar scadenţele emisiunilor de obligaţiuni sunt de trei, cinci, şapte şi zece ani.

Emisiunile de obligaţiuni au o valoare însumată de 2,9 miliarde de lei, la care se adaugă sesiuni suplimentare pentru oferte necompetitive din partea băncilor, de 50 milioane lei şi respectiv 30 milioane lei, la două licitaţii de obligaţiuni cu scadenţa pe cinci ani.

În mai, Trezoreria a împrumutat de pe piaţa internă 3,75 miliarde lei, iar de la începutul anului peste 24,6 miliarde lei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ