Mihai Craiu: Creşterea îmbolnăvirilor noi de COVID-19 poate duce la apariţia a 47 cazuri extrem de grave la copii

| 11 sep, 20:51

Medicul primar pediatru, prof. dr. Mihai Craiu, a explicat că îngrijorarea părinţilor faţă de o posibilă infectare cu coronavirus a copiilor este îndreptăţită, însă virusul nu pune în pericol viaţa copiilor sănătoşi. Specialistul a avertizat că, dacă numărul de infectări creşte, ar putea apărea circa 47 de cazuri de sindrom inflamator multisistem al copilului (MIS-C), o maladie cu simptome severe.

Totuşi, medicul Mihai Craiu spune că studiile făcute de specialişti din alte ţări asupra sindromului inflamator sistemic al copilului au scos la iveală şi metodele prin care se pot trata simptomele.

"Ingrijorarea părinților, în fața unei posibile infectări a copiilor lor cu noul coronavirus, după ce va începe școala, este indreptățită, dar trebuie privită în lumina datelor actuale.

Cercetătorii de la Ospedale Bambino Gesu din Roma și de la Institutul Karolinska din Stockolm au descris recent, în revista Cell, bazele imunologice ale MIS-C (sindromul inflamator multisistemic al copilului) și au detaliat diferentele majore fața de sindromul Kawasaki (cel care a fost folosit, inițial, drept termen de comparație)

Citeşte şi Dr. Mihai Craiu: "Nu există niciun loc în România în care riscul de COVID-19 să fie ZERO. Niciunde"

Autorii italieni și suedezi au dovedit diferențe semnificative, în special la nivelul populațiilor de limfocite și la nivelul interlukinei 17A. Maladia este acum mult mai bine cunoscută și poate fi tratată mai eficient.

Cât este de frecvent intâlnit MIS-C la copil? In SUA, până săptămâna trecută, au fost diagnosticate 790 cazuri

Dar in Europa? In Germania sunt în evidența autoritărților medicale în jur de 50 de cazuri

Aceasta însemnă că vor putea apărea, în cazul unei posibile agravări epidemiologice a COVID19 în România (după model american si nu german), circa 47 cazuri de MIS-C.

Maladia apare la 4-6 săptămâni după infecția cu noul coronavirus. Chiar dacă a fost inițial asimptomatic copilul, poate să apară MIS-C. Pacientul prezintă febră, diaree, erupție cutanată, conjunctivită, hipotensiune. Boala evoluează sever, 70% din pacienți fiind spitalizați la terapie intensivă, dar cu un risc mult mai mic de deces decât în cazurile la fel de grave, de la adult. Au fost consemnate 16 decese in SUA, marea lor majoritate la copii de etnie afro-americana sau hispanică

Asta ar insemna 0.8 decese, la copil, în România, prin MIS-C, in cazul in care nu luăm măsurile non-farmacologice necesare diminuării riscului de transmitere a noului coronavirus în zona respectivă.

Mesajul de luat acasă - inceperea școlii va duce la creșterea circulației SARS-CoV-2 în comunitațile care nu aplică riguros mijlocele de protecție (cei 5 P despre care scriam), dar nu va pune în pericol semnificativ viața copiilor români care sunt altfel sănatoși acum. Trebuie să avem mare grijă de profesori și părinți (mai ales dacă au comorbidități) sau de bunici!", a scris dr. Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Pentru a consulta referinţele medicale folosite de prof. dr. Mihai Craiu în exemplificarea situaţiei puteţi accesa pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

Citeşte şi Medicul Virgil Musta: "Secţiile ATI sunt pline şi nu ne permit să avem foarte multe cazuri noi"

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ