Ministerul Educației, în lupta cu mafia manualelor

| 22 aug, 2014

Iniţierea procedurilor de achiziţionare a unor noi manuale şcolare de către Ministerul Educaţiei a declanşat un adevărat război cu mafia editurilor, care a profitat ani de zile de înţelegerile convenabile cu fosta guvernare portocalie.

MANUALE ŞCOLARE LICITAŢIE. Obişnuite să câştige licitaţiile în mod preferenţial şi să practice preţuri ridicate la manualele şcolare, care de multe ori erau depăşite din punctul de vedere al informaţiei pe care o conţineau, editurile au crezut că şi în acest an pot scoate profituri uriaşe. Nimic însă mai neadevărat deoarece Remus Pricopie a tăiat acest nod gordian care era defavorabil elevilor ce trebuiau să utilizeze în procesul de învăţare respectivele manuale. Astfel că Ministerul Educaţiei a iniţiat noi proceduri de achiziţie a manualelor şcolare care să fie adaptate la secolul XXI şi care să respecte anumite standarde de preţ şi calitate. Ministerul a anunţat de la bun început că principalele cerinţe pentru intrarea în procedurile de licitaţie era obţinerea a minimum 43 de puncte pentru calitate şi minimum 43 de puncte pentru preţ.

Citeşte şi: Primele manuale digitale disponibile din 2014 - 2015

Confruntate cu aceaste noi exigenţe şi nemulţumite că nu au câştigat licitaţiile, editurile au ieşit la atac la adresa Ministerului Educaţiei şi au iniţiind o serie de constestaţii şi făcând plângeri inclusiv la DNA. Conform editurilor procesul de licitaţie ar fi „cel mai mare jaf din domeniul educaţiei". Cu toate acestea, Consiliul pentru Soluţionarea Contestaţiilor a început deja să ofere răspuns la unele dintre plângerile editurilor. Astfel, sesizarea editurilor Akademos şi Aramis privind suspendarea procedurilor de licitaţie a fost respinsă ca nefondată.

În ciuda atacurilor la adresa Ministerului, Remus Pricopie se arată mulţumit că elevii vor avea manuale şcolare digitale noi la începutul acestui nou an şcolar. „Am fost conştient în momentul în care am declanşat procedura de împrospătare, de înnoire a manualelor că va începe un fel de război, pentru că deranjez business-ul mai multor societăţi comerciale", a declarat Remus Pricopie.

Citeşte şi: Modificări legea educatiei. Sistemul de învăţământ reacţionează pozitiv la schimbările propuse de Guvern

Modificări Legea Educaţiei. Modernizarea procesului de învăţământ prin achiziţionarea unor manuale şcolare care să fie adaptate cerinţelor actuale reprezintă unul din multiplele demersuri pe care ministrul Remus Pricopie le-a efectuat pentru reformarea sistemului de educaţie. În acest sens, trebuie menţionată ordonanţa de urgenţă prin care se aduc modificări Legii Educaţiei adoptate în 2011. Acestea introduc principiul egalităţii de şanse, prin care elevii mai slabi nu mai sunt abandonaţi de sistem, ci sunt ajutaţi să dobândească o pregătire profesională care să le permită să devină cetăţeni activi şi nu asistaţi sociali. În conformitate cu acelaşi principiu şi pentru a reduce decalajele dintre sate şi oraşe, în ceea ce priveşte accesul la educaţie, Ministerul Educaţiei a implementat un program de dotare a şcolilor din mediul rural cu microbuze care să faciliteze transportul elevilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 aug, 2014
solomon
manuale
Foarte incitant acest articol. Din pacate plin de greseli. De exemplu :
1.Si manualele vechi erau adaptate secolului XXI, fiind produse, tot in acelasi secol.
2. Am inteles ca nici cei care au castigat, nu au indeplinit baremul de 43 puncte. Acest barem a fost trecut "din pix" peste vreo 2 saptamani.
3. Licitatia a fost pentru manule de ciclu I, care se distribuie GRATUIT de stat, deci informatia ca editorii cer preturi mari pentru manuale depasite, este hilara.
4. Daca si Liiceanu sau Penescu sunt mafioti, vai de noi.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ