De ce intrarea învățământului românesc în era digitală este o veste bună și pentru copiii din Diaspora

| 20 oct, 2014

Miercurea trecută s-a lansat Platforma manualelor digitale, proiect administrat de Ministerul Educației și Cercetării, prin care toate manualele aprobate pentru clasa I și a II-a sunt de acum disponibile on-line.

Conform unui comunicat de presă emis la acea vreme de minister, ministrul Educației, Remus Pricopie considera că „după mai bine de 10 ani de la elaborarea ultimelor manuale pentru clasele primare, elevii claselor I şi a II-a au astăzi la dispoziţie manuale noi. Prea mult timp, nepermis de mult, acest proces de înnoire şi modernizare a programelor şi a manualelor a fost amânat! Iată că, acum, elevii au manuale noi, inclusiv în format digital. Acestea răspund nevoilor unui act educaţional specific societăţii secolului al XXI-lea şi pot fi accesate gratuit pe site-ul www.manuale.edu.ro” Totodată, el a anunţat că Ministerul Educaţiei a iniţiat deja procedurile pentru revizuirea programelor şi apoi a manualelor pentru clasele a III-a şi a IV-a, care vor fi la rândul lor încărcate pe site.

Evenimentul, ce reprezintă și un răspuns dat celor care în urmă cu o lună criticau ministerul pentru ceea ce ei considerau a fi o incompentență crasă în ceea ce privește situația manualelor din România, constituie fără îndoială primul pas important în ceea ce privește digitalizarea activității didactice din România. În fond, nu vorbim doar despre o simplă trecere în format digital a unor cărți școlare, ci despre adăugarea unui anumit conținut interactiv menit să ușureze activitatea de învățare la clasă sau acasă.

Citeşte şi: Manualele digitale, indispensabile pentru modernizarea învăţământului românesc

Însă, dincolo de componenta ce ține de modernizarea sistemului românesc de învățămât, programul Ministerului Educației poate reprezenta o mână de ajutor și pentru copii români din Diasporă, mulți dintre ei neavând acces în prezent la materiale didactice în română. Astfel, dacă până acum acestea trebuiau transportate fizic, de acum înainte ele vor fi disponibile gratuit, printr-un simplu click și fără a fi nevoie de vreo parolă sau de vreun program special.

De asemenea, intrarea în funcțiune a Platformei manualelor digitale creează premise și pentru viitor, chiar dacă în acest moment oferta se rezumă la manualele pentru clasa I și a II-a. Însă, pe măsură ce pe site vor fi adăugate și manualele claselor mai mari, mergând până la contituirea unei biblioteci digitale accesabile de oriunde din lume și care să cuprindă toate cărțile după care se predă în România, copiii din Diaspora vor avea practic acces gratuit la tot ce au și copiii români. În plus, proiectul poate fi extins și dincolo de manuale, pe site putând fi postate în viitor și alte cărți precum textele literare din programa de limba română sau alte materiale auxiliare.

Accesarea online a manualelor reprezintă un pas important pentru învățământul românesc și, din moment ce vorbim despre o bază de date accesibilă de oriunde în lume, ea se constituie într-o soluție rapidă și eficientă și pentru copiii românilor din străinătate care vor să învețe în limba maternă. Astfel, Ministerul Educației a reușit să rezolve o serie întreagă de probleme pe care românii din Diasporă le semnalau, pe drept cuvânt de mai mulți ani. Devine astfel evident de ce acest program trebuie continuat și în lunile și anii ce vor urma, atât în beneficiul elevilor din țară cât și al celor din Diaspora.

Citeşte şi: Noile manuale în format digital au stârnit interesul românilor. Unde le poți accesa gratuit

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ