Măsură revoluţionară pentru românii din Diaspora

| 08 sep, 2014

Poate una din cele mai eficiente structuri din cadrul Guvernului condus de Victor Ponta este Ministerul Fondurilor Europene, care în ultimii ani a reuşit un veritabil miracol în ceea ce priveşte atragerea de bani de la Uniunea Europeană.

Această performanţă în ceea ce priveşte creşterea volumului de decontări nu putea să aibă loc fără o reorganizare profundă a funcţionării sistemului, ale cărei efecte pozitive s-au văzut deja de câteva luni bune.

De asemenea, de la preluarea funcţiei, ministrul Eugen Teodorovici a pus pe picioare mai multe proiecte prin care ministerul condus de domnia sa a reuşit, cu ajutorul banilor europeni, să asigure dezvoltarea anumitor sectoare din economie atent ţintite. Din această serie de programe face parte şi o iniţiativă prin care MFP doreşte să îi ajute pe românii din străinătate, ducând în acelaşi timp la creşterea economiei româneşti.

Aflat sâmbătă la Bistriţa, ministrul Teodorovici a declara: “Ne gândim la o schemă de finanţare pentru comunităţile de români, ceva ce până acum nu s-a mai făcut. Vizăm cel puţin două zone: o dată să pregătim românii din afara ţării noastre, fie că sunt şomeri, fie absolvenţi ai unei forme de învăţământ, fie alte categorii, pentru a-şi putea găsi mai uşor un loc de muncă, din PODSRU al nostru, cu bani europeni, fiindcă avem o axă dedicată acestui tip de finanţare. Acesta ar fi un element, iar al doilea chiar să-şi facă mici afaceri acolo unde locuiesc, dar companiile să se deschidă în România, pentru ca noi, în România, să luăm totuşi taxele şi impozitele unei afaceri pe care o instituim într-un mediu economic, să spunem mult mai facil, poate, dar afacerea să se facă strict de români, cu români".

Desigur, această măsură fără precendent adresată românilor din diasporă poate fi criticată, din moment ce se poate afirma că prin ea statul român sprijină indirect alte economii din UE, fără beneficii pentru economia românească. În realitate, aceste aserţiuni sunt uşor de demontat, mai ales că însuşi ministrul a declarat că sediul firmelor rezultate în urma programului trebuie să fie în România, iar în străinătate acestea să aibă doar puncte de lucru sau sucursale. Cu alte cuvinte, impozitele încasate de pe urma acestor companii vor intra în mare parte în bugetul statului român, nu al ţării unde vor desfăşura activităţi propriu-zise.

Citeşte şi: Ipocrizia lui Băsescu față de românii din afara granițelor nu are limite

În plus, susţinerea afacerilor imigranţilor români va aduce şi beneficii indirecte ţării noastre, din moment ce majoritatea acestora trimit în continuare bani acasă şi încurajează astfel consumul de pe piaţa românească. De asemenea, o parte din românii plecaţi în străinătate încă mai vor să revină în România şi îşi investesc câştigurile în construcţia sau achiziţionarea de imobile în ţară.

Un alt beneficiu al proiectului MFP este reprezentat şi de îmbunătăţirea calităţii resursei umane, din care o parte se va întoarce în final în ţară cu o serie de aptitudini şi calificări suplimentare. Astfel, devine evident că Executivul de la Bucureşti doreşte să bage bani nu în economia altor ţări, ci în afaceri ce pot aduce beneficii considerabile ţării noastre.

Propunerea ministrului Teodorovici reprezintă o măsură inteligentă prin care statul român îşi demonstrează interesul faţă de cetăţenii săi de peste hotare. Însă, de beneficiat va avea în final întreaga economie românescă, a cărei creştere va fi susţinută indirect şi de către românii din străinătate.

Citeşte şi: Noi vești bune pentru beneficiarii fondurilor europene

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ