România ar putea beneficia de cel puţin 1,2 miliarde euro pentru infrastructura de transport

| 16 sep, 2014

România ar putea beneficia de alocări de cel puţin 1,2 miliarde euro care reprezintă finanţări în cadrul Mecanismului pentru Conectarea Europei a declarat, marţi, Raluca Mitu, administrator de politici publice în cadrul Direcţiei Generale pentru Mobilitate şi Transport.

"România poate beneficia, la fel ca toate celelalte state membre eligibile pentru Fondul de Coeziune, de o alocare naţională care se ridică la 1,2 miliarde de euro. Această sumă este practic garantată pentru România până la sfârşitul lui 2016. Până atunci, statele membre care beneficiază de alocări naţionale pot depune proiecte de această valoare. Rata de cofinanţare pentru această sumă se poate ridica până la 85%", a spus Raluca Mitu.

În cadrul Mecanismului pentru Conectarea Europei sunt disponibile peste 11 miliarde de euro pentru proiecte strategice în domeniul transportului care sa îmbunătăţească conexiunile Est-Vest. Statele membre îşi vor putea depune propunerile de proiecte în perioada septembrie 2014 - februarie 2015, acestea trebuind să se concentreze pe cele 9 coridoare prioritare de transport la nivel european.

Raluca Mitu a explicat că prioritare sunt proiectele feroviare şi navigabilitatea pe Dunăre, dar şi câteva din domeniul rutier. Astfel, din lista de proiecte eligibile din domeniul feroviar fac parte următoarele: Budapesta-Arad (studii pentru reţeaua de mare viteză), Arad -Braşov -Bucureşti-Constanţa (Modernizarea anumitor tronsoane, studii pentru reţeaua de mare viteză), Craiova - Bucureşti (studii şi lucrări), Budapesta - Arad - Timişoara - Calafat (modernizare), Timişoara - frontiera cu Serbia (studii în curs), Iaşi - frontiera cu Republica Moldova (studii în curs şi lucrări), Suceava - frontiera cu Ucraina (studii şi lucrări), Alba-Iulia - Turda - Dej - Suceava - Paşcani - Iaşi (studii şi lucrări), Bucureşti -Buzău (modernizarea şi reabilitarea infrastructurii feroviare şi conexiuni cu hinterlandul), Ploieşti -Suceava (studii).

De asemenea, pe lista de proiecte eligibile se află porturile Giurgiu, Galaţi (dezvoltarea în continuare a platformelor multimodale şi conexiuni cu hintelandul: studii şi lucrări) şi Constanţa (interconexiuni portuare, AM).

La capitolul căi navigabile se află Dunărea (Kehlheim -Constanţa/ Midia/ Sulina) - pentru studii şi lucrări la o serie de tronsoane şi blocaje; porturi pe apele navigabile interioare: interconexiuni multimodale, precum şi Canalul Bucureşti - Dunăre pentru studii şi lucrări.

În ceea ce priveşte sectorul rutier lista cuprinde două proiecte: Craiova -Vidin (modernizare, transfrontalier) şi Târgu-Neamţ - Ungheni (modernizare).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ