Victor Ponta: Niciodată nu s-a vorbit ca România să aibă portofoliul de ajutor umanitar

| 04 sep, 2014

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că nu s-a discutat niciodată la Bruxelles posibilitatea ca România să deţină portofoliul de comisar european pentru ajutor umanitar.

"Niciodată, în niciun fel - şi astăzi mi s-a confirmat acest lucru, i s-a confirmat şi doamnei Creţu - niciodată nu s-a vorbit ca România să primească portofoliul de ajutor umanitar. Este o făcătură din România', a afirmat premierul la Antena 3, precizând că informaţia pe surse au dat-o 'cei care direct cu Palatul Cotroceni ne mint de zece ani de zile'.

Prim-ministrul a relatat că România a avut două opţiuni în ceea ce priveşte nominalizarea unui candidat pentru postul de comisar european

'Prima opţiune a fost aceea de a continua să avem portofoliul Agriculturii cu domnul Cioloş. Ori preşedintele Comisiei m-a sunat, domnul Juncker, şi mi-a zis: 'Victor, nici România nu poate să-şi ţină portofoliu, dar nu e un tratament pentru România, nici Germania de exemplu care îl are comisarul la Energie, nu îl va păstra. (..) Nu primiţi Agricultura, nu poate fi domnul Cioloş'. Am înţeles acest lucru, era o decizie clară şi am spus 'atunci îmi doresc pentru România un alt portofoliu important'', a explicat prim-ministrul.

Ulterior, şeful Guvernului a spus că preşedintele Comisiei i-a cerut o nouă propunere, afirmând că România ar putea avea şanse pentru un portofoliu mai bun dacă ar fi desemnată o femeie

'Domnul Juncker mi-a cerut o propunere şi mi-a spus: 'aş vrea dacă se poate să fie o femeie (...) şi mai ales o femeie care are experienţă pe plan european pentru că toţi trebuie să treacă de votul PE, sunt şanse mai mari să obţineţi un portofoliu foarte bun'. Am ajuns în această fază a negocierilor, după care sâmbătă domnul Băsescu a aflat că putem să obţinem un portofoliu foarte bun. I-a pus pe domnul Blaga şi domnul Iohannis care au scris ieri o scrisoare să nu primească România un portofoliu bun, să n-o primească pe doamna Creţu şi, profitând de scrisoarea celor doi, Iohannis şi Blaga, domnul Băsescu a sunat şi a zis: 'Ia uite, sunt probleme! Nu daţi portofoliu şi nu daţi pentru Corina Creţu!'', a afirmat Victor Ponta.

Prim-ministrul a calificat aceste atitudini 'drept acte de trădare ale României'.


'Din punctul meu de vedere acestea sunt realmente acte de trădare ale României şi Traian Băsescu asta a făcut tot timpul şi a fost suspendat, a fost demis (...) Cred că e obligaţia mea ca, până în ultima secundă, să nu mă dau bătut şi să lupt pentru a îndrepta relele pe care le face României şi asta voi face', a mai spus Ponta.

Citeşte şi: Surse: ROMÂNIA ar putea obţine portofoliul pentru AJUTOR UMANITAR

Jurnalistul Georgi Gotev, de la Euractiv, a primit ceea ce spune că este o organigramă provizorie a Comisiei Juncker, datată 2/9/2014. În această organigramă, care ar fi a şasea versiune, România nu are portofoliul pentru care a negociat, conform premierului, în ultimele luni: Politicile Regionale. În schimb, suntem trecuţi la portofoliul de Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Răspuns la Situaţii de Criză, deţinut în prezent de Bulgaria.

România are în continuare trecuţi cei doi candidaţi, cu toate că Dacian Cioloş, comisar pentru Agricultură, a ieşit din discuţii, după cum gândul a scris luni, citând surse de la Bruxelles. Informaţia a fost confirmată ulterior şi de Comisia Europeană, şi de Guvernul României.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 sep, 2014
tadeus
Minti
si asta se vede din scrisoarea pe care ai trimiso

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ