Victor Ponta: Declaraţiile lui Băsescu privind un eventual ajutor armat pentru Ucraina sunt iresponsabile

| 04 sep, 2014

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Antena 3, că declaraţiile de săptămâna trecută ale preşedintelui Traian Băsescu privind un eventual ajutor armat pentru Ucraina reprezintă un gest de iresponsabilitate.

"Pur şi simplu vreau să spun ce aş face eu dacă aş fi preşedinte. În primul rând, să spui că dai arme într-un conflict neconvenţional, pentru că acolo nu este armata ucraineană contra armata rusă, e armata ucraineană contra unor forţe separatiste, deci să spui că dai arme este un gest de inconştienţă, un gest de iresponsabilitate. Care a fost imediat sancţionat de către toată lumea. Aţi auzit foarte clar ce a spus şi Donald Tusk şi Van Rompuy: noi sprijinim Ucraina, dar nu vrem să punem gaz pe foc. A spus-o secretarul general ONU, a spus-o toată lumea. De altfel, Traian Băsescu declaraţia războinică de la Bucureşti de vineri nu a mai făcut-o sâmbătă la Consiliul European că probabil şi-a dat seama că îi spune cineva: 'domn'e, eşti nebun, noi ce să facem, să punem gaz pe foc acolo ?'', a declarat premierul, întrebat dacă declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu cu privire la un eventual ajutor de armament pentru Ucraina ar putea fi considerate drept provocatoare din partea Federaţiei Ruse.

Victor Ponta a adăugat că o asemenea declaraţie este o 'iresponsabilitate pentru că, de fapt, oferă pretextul pe care, probabil, îl aşteaptă Federaţia Rusă'.

'Să zică: 'iată, noi ne apărăm de armele date de Băsescu şi atunci intervenim şi noi'. Deci e un gest de maximă iresponsabilitate, nu ai voie să faci aşa ceva până nu te consulţi cu toţi aliaţii. Inclusiv dacă dăm arme în Afganistan. Să ştiţi că este un Acord între toţi aliaţii, cu SUA, care spune cum pregătim Armata afgană, sau cum pregătim Armata irakiană. Nu se trezeşte unul singur să spună ceva şi a doua zi să ia înapoi. Eu cred că preşedintele României are obligaţia, atunci când vorbeşte, când deschide gura, mai ales pe probleme de politică internaţională să fie absolut convins că ceea ce spune el va spune şi secretarul general NATO şi cu primul-ministru al Poloniei pentru că altfel arătăm ca o ţară neserioasă', a mai declarat premierul.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vinerea trecută înainte de plecarea la Consiliul European că va susţine la reuniunea liderilor europeni sprijinirea Ucrainei cu echipamente militare pentru ca această ţară să poată face faţă agresiunii Federaţiei Ruse, cât şi o nouă etapă de sancţiuni pentru Rusia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 sep, 2014
tadeus
Esti
dus rau "mai draga" vorbesti ca Iliescu in 91 cind cu lovitura de stat din URSS

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ