Ce scrie presa internațională despre alegerile prezidențiale. Caricatura PERFECTĂ a acestora!

| 05 sep, 2014

Presa internationala si-a indreptat atentia spre alegerile prezidentiale din toamna din Romania. Varietatea candidatilor si candidatelor este analizata pe indelete de prestigioasa publicatie The Economist, intr-un comentariu cu titlul "Ponta versus liberalii si doamnele".

Premierul de centru-stanga al Romaniei, Victor Ponta, se simte atat de increzator inainte de primul tur al prezidentialelor la care candideaza incat a declarat ca "se va relaxa cu o punga de popcorn" la scrutinul din 2 noiembrie, privindu-si rivalii cum se infrunta, incepe publicatia.


Ulterior, Ponta si-a cerut scuze pentru "gluma proasta", care reflecta totusi diviziunile in opozitia de centru-dreapta. Cum popularul, dar divizivul presedinte Traian Basescu nu poate candida pentru un al treilea mandat, partidele de centru-dreapta nu s-au putut ralia in spatele unui singur candidat care sa-i succeada. Nu mai putin de patru politicieni spera sa ajunga in al doilea tur unde sa se infrunte cu Ponta.

Cele mai multe sanse, scrie publicatia citata, le are liberalul Klaus Iohannis, primarul din Sibiu, un oras transilvanean popular printre investitorii si turistii germani. Iohannis a fost nominalizat la functia de premier chiar de Ponta si aliatii sai in 2009, insa Basescu a preferat sa numeasca pe cineva din propria tabara politica.


Iohannis spera sa-si transforme succesul local intr-unul national si promite "mai putine vorbe, mai multe lucruri realizate" decat rivalul sau, fostul protector Ponta. Asupra sa planeaza insa intrebari cu privire la modul in care a achizitionat mai multe case in centrul Sibiului si un caz privind o suspiciune de conflict de interese.

Inca un liberal, Calin Popescu-Tariceanu, si-a anuntat candidatura, iar sondajele ii arata ca va obtine cam 10% din voturi.

Noutatea acestei campanii, continua publicatia, este ca doua femei candideaza, ambele din tabara Basescu. Una este Monica Macovei, fost ministru de Justitie care a insistat pe reforme atunci cand pozitia Romaniei in UE era amenintata de coruptie. Membru al Parlamentului European, Macovei candideaza independent.

Potrivit unui sondaj din august, Macovei este creditata cu doar 2% din voturi.

Cealalta candidata este fostul ministru al Turismului, ambitioasa Elena Udrea. La inceputul acestui an, si-a format propriul partid, Partidul Miscarea Populara, care a obtinut 6,2% in alegerile pentru Parlamentul European.

Publicatia isi incheie analiza spunand ca tema principala a campaniei va fi, cel mai probabil, economia ce a reintrat in recesiune. Cu cat se vor distanta candidatii de partide, cu atat mai multe sanse vor avea in fata votantilor, crede sociologul Barbu Mateescu. Cele doua femei candidat, una independenta si cealalta la carma unui nou partid, mai au inca timp sa surprinda.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ