Klaus Iohannis a picat testul omului de stat

| 04 sep, 2014

Aşa cum observa şi premierul Victor Ponta, nici măcar preşedintele Băsescu nu a dorit să pună în pericol obţinerea acestui post şi asta în ciuda luptei dure de pe plan intern dintre şeful statului şi liderul Executivului.

Zilele acestea se decide componenţa viitoarei Comisii Europene condusă de Jean-Claude Juncker printr-o serie de negocieri extrem de dure în care fiecare stat membru încearcă să îşi asigure un post cât mai important. În cazul României miza este cu atât mai mare cu cât postul vehiculat pentru eurodeputatul social-democrat Corina Creţu este acela de Comisar pentru Dezvoltare Regională.

Tocmai în acest context extrem de complicat, în calitate de lideri ai Alianţei Creştin-Liberale, Klaus Iohannis şi Vasile Blaga au transmis miercuri o scrisoare preşedintelui ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi liderului PPE, Joseph Daul, în care apreciază că nominalizarea Corinei Creţu pentru funcţia de comisar european s-a făcut prin încălcarea legii. Conform liderilor ACL, candidatul român trebuia audiat de Parlamentul de la Bucureşti înainte de transmiterea nominalizărilor către Comisia Europeană şi nu ulterior. "Ar fi absurd de crezut că legiuitorul s-ar fi referit la o audiere în Parlamentul intern abia după ce propunerea a fost deja asumată de România şi transmisă Comisiei Europene. În acest caz, dispoziţia legală ar fi lipsită de orice conţinut şi finalitate, deoarece o eventuală opoziţie a Parlamentului, urmare a audierilor efectuate, nu ar mai avea nici o relevanţă", se precizează în scrisoare.

În realitate, din punct de vedere juridic, problema este relativ simplă, procedura de audiere în Parlamentul României a nominalizării pentru funcţia de comisar european declanşându-se numai după ce preşedintele CE anunţă, în mod oficial, care este portofoliul ce îi revine ţării noastre în Comisie. Din moment ce Jean-Claude Junker nu a anunţat oficial acest lucru, este absurd să ceri demararea acestei proceduri.

Citeşte şi: Adevărata problemă în cazul “Iohannis la Grivco”

Astfel, din punct de vedere legal, argumentele aduse de lideii ACL sunt în realitate apă de ploie, dovedind în final disperarea opoziţiei de a mai găsi un argument împotriva actualei puteri. Însă, scrisoarea pe care Blaga şi Iohannis au trimis-o la Bruxelles s-ar putea să aibă efecte negative în ceea ce priveşte şansele României de a câştiga un portofoliu important în Executivul comunitar.

Portofoliul Dezvoltării Regionale reprezintă una din mizele mari în viitoarea Comisie Europeană, deoarece prin intermediul acestuia se vor administra toate fondurile de coeziune şi cele structurale în perioada 2014-2019. Cu alte cuvinte, comisarul pentru dezvoltare Regională va avea în mână cheile pentru o parte extrem de importantă a bugetului UE şi, pe cale de consecinţă, acest post va fi vânat şi de alte state membre. Astfel, este important ca poziţia României pe marginea subiectului să fie una cât mai coerentă, astfel încât candidatul ţării noastre să nu poată fi contestat. Aşa cum observa şi premierul Victor Ponta, nici măcar preşedintele Băsescu nu a dorit să pună în pericol obţinerea acestui post şi asta în ciuda luptei dure de pe plan intern dintre şeful statului şi liderul Executivului.

În schimb, scrisoarea liderilor opoziţiei reprezintă un gest complet nesăbuit, care afectează şansele României de a fi reprezentată la cel mai înalt nivel al Comisiei Europene. De asemenea, ea este reprezentativă pentru modul în care candidatul dreptei, Klaus Iohannis înţelege că trebuie să se raporteze la o problemă de interes naţional. În loc să susţină o nominalizare care este în interesul României sau cel puţin să tacă din gură, liderul PNL a semnat o scrisoare fără bază reală, dar care poate afecta extrem de tare interesele României.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 sep, 2014
Ciocu' mic
Miza viitoarei Comisii Europene...
"...din punct de vedere legal, argumentele aduse de LIDEII ACL sunt în realitate apă de PLOIE" ? Hmm! Se pare că tocmai argumentaţia dumneavoastră este apă de ploie fiindcă desfide "raţiunea pură" (adică logica): numirea fără audiere este totuşi nelegală şi miroase a samavolnicie şi manevră pe sub masă! Dumneavoastră respectaţi însă "raţiunea practică" (interesul partizan, de "echipă"!) şi vă cufundaţi cu această ocazie în ridicol.

În al doilea rând, Iohannis are consilieri buni în semnalările făcute. Ne puteţi spune în ce constă "interesul României" să plaseze în Parlamentul Europei această cârtiţă cu aplecări bolşevice? A oferit
ajutor umanitar şi lui Iliescu şi apoi a fost plasată de şefii ei drept "controlor de trafic" la ventilul lui Powell -- taman când să-şi depună şi el candidatura... În ce constă interesul României să aibă un
agent contrainformativ şi de influenţă rusească, ceea ce este în realitate, atât în patul candidaţilor USA cât şi la Înalta Poartă de la Bruxelles? Acesta este interesul României?! Bravo!

În al treilea rând, ce bine ştiţi să puneţi pe site pozele "indigeştilor" în ipostaze triste, gânditoare, măcinate de contradicţii sau chiar plângând!... Le alegeţi special, pentru influenţarea subliminală a
privitorilor...
04 sep, 2014
cantautor
mai pierde vara,esti in contratimp...
evenimentele se misca mai repede decat te chinuiesti tu sa scrii un articol
1.acum 1 ora,Victor Ponta il acuza pe Basescu pentru aceasta chestiune,ca pune bete in roate,etc...
2.Ponta a declarat raspicat ca "a obtinut',deci ce importanta mai au diligentele lui Blaga si Iohannis
esti "varza.".de Romania,nu de Bruxelles
04 sep, 2014
ferenczy-comunicator
postul de comisar pentru ajutor umanitar i se potriveste ca o manusa dnei Cretu
ala de la dezvoltare,nu,e prea supla
dansa i-a ajutat si pe presedintele Iliescu si pe generalul ala american
este agera ca o randunica

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ