Ministrul Agriculturii: vom lua anumite măsuri de protecţie în vederea liberalizării pieţei funciare

| 22 iun, 2013

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat la o întâlnire cu fermierii, că vor fi luate anumite măsuri de protecţie în vederea liberalizării pieţei funciare de la 1 ianuarie 2014, astfel încât să existe asigurări că terenurile cumpărate după această dată vor rămâne în sectorul agricol.

"Nu cred că vor veni cetăţeni străini care să cumpere suprafeţe foarte mari ca să facă agricultură. Suprafeţele foarte mari se exploatează în agricultură în cadrul societăţilor comerciale, este şi mai bine din punct de vedere fiscal. Ne vom lua însă nişte măsuri de protecţie, pentru a ne asigura în primul rând că terenurile respective vor ajunge, dacă se va putea în acest an, prin sistemul de creditare, în posesia românilor. În al doilea rând, că terenurile respective vor rămâne în agricultură - şi vom pune o astfel de condiţie, ca o perioadă foarte lungă de timp terenurile să nu-şi schimbe destinaţia agricolă. Ne vom asigura că vor intra pe mâna celor care au studii, celor care sunt pregătiţi în domeniul agriculturii, astfel încât să ne asigurăm încă o dată că rămân la agricultură. Mai mult decât atât, vom încerca - şi există discuţii la nivel politic - să modificăm legea de funcţionare a Agenţiei Domeniilor Statului (ADS)", a spus Daniel Constantin.

El i-a sfătuit pe fermierii care intenţionează să cumpere terenuri agricole să o facă încă din acest an, când preţurile sunt mai mici, apelând la fondul de creditare înfiinţat de Ministerul Agriculturii.

"Noi, Ministerul Agriculturii, am aprobat o ordonanţă acum mai bine de o lună de zile, care a creat un fond de creditare, unde am pus 300 milioane de lei. Va începe în zilele următoare un proces de licitaţie, o bancă sau o instituţie bancară va câştiga şi va acorda credite cu o dobândă mult mai bună decât până acum. Ce înseamnă condiţii mai bune: credite care pot ajunge până la o perioadă de zece ani, o perioadă de graţie de până la trei ani şi, mai important decât atât, pentru alte activităţi decât cele de cumpărare de terenuri, nu se va veni cu garanţie. 80% din garanţie va fi asigurată de fondul de garantare. (...) Prin acest fond de creditare se poate achiziţiona teren de către români şi în anul 2013, atunci când, cred eu, că e mai ieftin decât în 2014, cu 10% avans, 50% din diferenţă este acoperită din fondul de garantare, deci de către stat, iar 50% o poate reprezenta terenul respectiv", a explicat Daniel Constantin.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ