Ministrul Cristian David spune că va solicita dublarea bugetului DRP pentru 2014

| 14 aug, 2013

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a declarat că va solicita dublarea bugetului Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), întrucât s-a demonstrat că fondurile alocate sunt insuficiente pentru nevoile comunităţilor româneşti.

El a subliniat că este necesară o mărire a bugetului Departamentului motivând că în fiecare an solicitările comunităţilor românilor din afara graniţelor cresc. În context el a admis că, de-a lungul anilor, s-au acumulat nemulţumiri ale acestora privind reacţia şi implicarea autorităţilor române în rezolvarea problemelor lor, dar a spus că pentru prima dată a fost elaborată o strategie privind relaţia cu românii de pretutindeni. 

''Noi am funcţionat în 2013 pe bugetul de anul trecut, vom solicita la construcţia bugetară pentru 2014 cel puţin dublarea sumei avute la dispoziţie în 2013. (...) Eu cred că este primul an în care s-a elaborat o strategie privind relaţia cu românii de pretutindeni, este primul an în care există o acţiune conjugată - pe lângă strategie am constituit un comitet interministerial pentru relaţia pentru românii de pretutindeni din care fac parte 17 instituţii care îşi propun un plan coerent şi integrat de acţiunea noastră să poată să fie una mai vizibilă, mai eficientă şi mai uşor de înţeles de reprezentanţii comunităţilor noastre'', a spus ministrul Cristian David. 

Tot în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, ministrul David a vorbit de noul proiect al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, care are ca principală activitate desfăşurarea programelor de limbă, cultură şi civilizaţie românească în comunităţile istorice. 
''Pentru desfăşurarea acestei activităţi, anul viitor vor fi deschise nouă centre ale institutului - câte două în Serbia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova şi unul în Bulgaria. Astfel de centre vor asigura programele de pregătite continuă, extracuriculară. (...) Vom oferi într-un cadru informal, extracuricular, elemente de limbă, cultură şi civilizaţie predate în aceste centre care vor funcţiona şi ca biblioteci. Avem un acord făcut cu Federaţia Editurilor din România, pentru a înfiinţa astfel de biblioteci, cu carte românească pe care (...) o vom pune la dispoziţie, de scriitori români. Pentru cei mici vom pune anumite cărţi pe suport audio pentru a asigura înţelegerea şi deprinderea fonetică a limbii'', a mai spus ministrul.

Românii din afara graniţelor, atât din jurul frontierelor cât şi din diaspora, i-au prezentat ministrului Cristian David problemele cu care se confruntă, cum ar fi insuficienţa fondurilor de care dispun, pentru acţiuni de păstrare a identităţii naţionale şi au cerut stabilirea unei strategii pentru apărarea imaginii României în lume.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ