Ministrul Educaţiei: Circa 3.500 de profesori nu au pregătirea necesară pentru a intra la clasă

| 14 sep, 14:21

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că aproximativ 3.500 de profesori nu au pregătirea necesară pentru a intra la clasă şi precizează că un sistem performant poate fi pus în practică prin intermediul unui sistem de salarizare atractiv, transmite Agerpres.

"Anul acesta avem 82% titulari, faţă de 80% anul trecut. Peste 16% sunt colegi care sunt suplinitori, personal disociat sau personal pensionat şi 1,6% din totalul celor 212.000 de posturi de cadre didactice existente la nivelul sistemului naţional de învăţământ preuniversitar sunt ocupate cu personal necalificat. Poate părea un procent mic, dar este vorba de aproape 3.500 de colegi care nu au pregătirea necesară pentru a intra la clasă şi acest lucru constituie o preocupare a Ministerului Educaţiei, dar va putea fi pusă în operă doar împreună cu un sistem de salarizare suficient de atractiv pentru a permite accesul în sistemul de educaţie al celor mai performanţi absolvenţi ai învăţământului superior", a declarat Sorin Cîmpeanu la Radio România Actualităţi.

Pe de altă parte, ministrul a menţionat că noua structură a anului şcolar va cuprinde o săptămână de vacanţă în plus în iarnă, astfel încât pe 11 ianuarie elevii îşi vor relua cursurile.

Ministrul a indicat că 4% dintre copii învaţă în şcoli care nu deţin autorizaţie de funcţionare şi că acesta este un procent foarte mare.

"Este o situaţie care trenează de foarte mult timp, dar inexistenţa autorizaţiei de funcţionare nu înseamnă neapărat că avem de-a face cu condiţii neigienice, improprii. (...) Sunt multe situaţii în care nu ai ce face - mă refer la acele situaţii în care am dat exemplul deja în şcoli vechi cu plafonul la joasă înălţime, care nu corespund criteriului parametrului volum de aer. Sunt alte şcoli - clădiri istorice, ale unor colegii binecunoscute - care din cauza situării foarte aproape de trotuar nu îndeplinesc acest criteriu, deci nu pot obţine autorizaţia sanitară de funcţionare. Pe de altă parte, cea mai mare parte, peste trei sferturi dintre cauzele care au stat la baza neobţinerii autorizaţiei de funcţionare se referă la lipsa de alimentare cu apă şi canalizare. Aceasta este o situaţie care trebuie privită în contextul respectivei comunităţi locale, mai cu seamă că nici măcar infrastructura şcolară nu ţine de Ministerul Educaţiei, ţine de comunitatea locală, de consiliile locale", a spus Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a reiterat că nu este necesară efectuarea de anumite analize medicale în mod obligatoriu pentru elevi la începutul anului şcolar, ci de adeverinţă medicală şi certificat epidemiologic.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că manualele şcolare pentru clasele a XI-a şi a XII-a vor fi decontate în limita a 55 de lei începând din septembrie până la sfârşitul lunii decembrie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 sep, 19:52
Petra
Afacerea fenomenala! Daca ai biblioteca acasa si vrei sa o imbogatesti cu inca o carte extraordinara, tocmai ai gasit afacerea care ti se potriveste perfect! Mai pui o carte pe raftul bibliotecii tale personale si pornesti sa castigi bani in cea mai simpla afacere posibila! Ai numai avantaje aici! Si totul e foarte usor! Te ajutam noi sa reusesti! Cere acum detalii la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ