Ministrul Justiţiei: Vom controla Administraţia Naţională a Penitenciarelor în legătură cu cărţile scrise de deţinuţi

| 19 ian, 18:14

Corpul de control al primului ministru efectuează un control la Administraţia Naţională a Penitenciarelor în legătură cu modul în care deţinuţii au scris lucrări ştiinţifice cu recomandarea unui profesor sau conferenţiar universitar, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, controlul a fost solicitat de MJ şi a fost generat de publicarea unui număr mare de lucrări ştiinţifice de către condamnaţii aflaţi în penitenciare, cu precădere în anii 2014 - 2015. 

"Întrucât în complinirea procedurii de elaborare a acestor lucrări era necesară recomandarea unui profesor sau conferenţiar universitar, această verificare excede competenţei stricte a Ministerului Justiţiei, care însă, prin cabinetul ministrului şi corpul de control al acestuia, asigură conlucrarea la efectuarea acestui control", se arată în comunicatul Ministerului Justiţiei. 

Săptămâna trecută, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, declara că va propune Guvernului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea dispoziţiei care permite reducerea pedepselor persoanelor condamnate, în baza lucrărilor ştiinţifice, după ce a constatat că acest fenomen este complet scăpat de sub control. 

"M-am decis, constatând că fenomenul este scăpat complet de sub control, să propun Guvernului României ca, printr-o ordonanţă de urgenţă, care va fi promovată în prima şedinţă de Guvern din luna februarie, să cer abrogarea acestei dispoziţii. Nu am să insist acum asupra motivelor pentru care cer abrogarea. Voi face o consultare publică, pentru că legea obligă ca pentru orice fel de act normativ să existe o consultare publică. Urgenţa, cred că nu mai este cazul să detaliez, este evidentă. Este un fenomen scăpat de sub control şi, pentru moment, cea mai bună soluţie este abrogarea acestei dispoziţii. Împreună cu această ordonanţă de urgenţă pe care înţeleg să o promovez, voi pune în aceeaşi zi pe masa Guvernului regulamentul de aplicare a Legii 254/2013, care de altfel trebuia să fie adoptat odată cu legea, în februarie 2014. La acest regulament s-a lucrat înainte ca eu să preiau mandatul", afirma Raluca Prună, într-o conferinţă de presă. 

Tot atunci, ministrul Justiţiei a anunţat că a cerut premierului Dacian Cioloş să fie demarată o anchetă administrativă de către Corpul de control al premierului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ