Ministrul Mănescu le-a cerut chinezilor să construiască o linie de mare viteză din Ungaria până la Constanţa

| 26 noi, 2013

România vrea să atragă investitori chinezi în mai multe proiecte de transport, prioritară fiind realizarea unei linii feroviare de mare viteză de la graniţa cu Ungaria până la Constanţa, prin Bucureşti, având un cost estimat de 11 miliarde euro, a declarat Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.

Linia de mare viteză ar intra în România dinspre Viena şi Budapesta, valoarea lucrărilor de la graniţa cu Ungaria până în Constanţa fiind estimată la 11 miliarde euro, a spus marţi ministrul Transporturilor, la Forumul economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est.

"Prima întâlnire de lucru va fi pe 10 decembrie, apoi în ianuarie, în prima jumătate a lunii. Vom începe probabil cu un tronson, care este un pic mai uşor de realizat datorită condiţiilor de teren. Interesul foarte mare este să conectăm Portul Constanţa şi să îl dezvoltăm ulterior", a spus Mănescu.

Ea a precizat că discuţiile tehnice privind acest proiect urmează să înceapă cu partenerii chinezi, varianta propusă de partea română fiind de finanţare a proiectului printr-un parteneriat public-privat.

Ministrul a arătat că proiectul care va lega Bucureşti de Viena ar avea un impact major asupra creşterii numărului de pasageri pe calea ferată şi ar permite circulaţia trenurilor cu viteze de peste 200-250 km la oră.

Alte proiecte pe care autorităţile le-au propus părţii chineze vizează modernizarea inelului feroviar din jurul Capitalei, linia de cale ferată Iaşi-Giurgiu sau dezvoltarea a două terminale multimodale pentru Portul Constanţa.

Linia de cale ferată Iaşi-Bucureşti-Giurgiu, cu o lungime de 669 km, este reabilitată doar pe o porţiune de 51 kilometri, restul necesitând lucrări ample.

După finalizarea lucrărilor, trenurile ar putea circula pe acest traseu cu viteze de 160 km la oră, la călători, şi 120 km la oră pentru transportul de marfă, a spus ministrul.

Referindu-se la proiectul din Constanţa, Mănescu a spus că valoarea estimată pentru lucrările de infrastructură şi a construcţiilor de acostare pentru dezvoltarea terminalelor specializate se ridică 294 milioane euro.

"România are un buget insuficient, iar fondurile europene nu acoperă toate proiectele de infrastructură care pot fi realizate sau care trebuie realizate pentru a avea condiţii favorabile de dezvoltare economică a regiunii. Este foarte clar că trebuie să găsim surse de finanţare alternative", a mai spus ministrul Transporturilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ