Ministrul Sănătăţii, reclamat la DNA pentru infecţiile nosocomiale din spitale

| 09 noi, 17:13

 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este vizat de o plângere depusă la DNA de către deputatul USR Emanuel Ungureanu. Plângerea vizează infecţiile nosocomiale din spitale.

 

 

Emanuel Ungureanu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că miniştrii şi funcţionarii din ministere care ar fi trebuit să facă norme de aplicare pentru această lege sunt vinovaţi de toate decesele cauzate de infecţii nosocomiale, începând din 11 iulie 2021.
“Miniştrii care au refuzat să facă norme pentru legea 3/2021, toţi funcţionarii din ministere care ar fi trebuit să facă norme pentru această lege se fac vinovaţi de vătamarea dreptului fundamental la viaţă al tuturor persoanelor care au decedat în România, începând cu 11 iulie 2021 din cauza infecţiilor nosocomiale. Domnul Rafila, în ciuda apelurilor pe care le-am făcut oficial, în ciuda plângerii în contencios-administrativ pentru că nu răspunde la întrebările legitime pe care le-am pus în calitate de deputat şi vicepreşedintele în Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor, până să ajungem la această plângere penală  am făcut toate demersurile legale pentru ca domnul Rafila să răspundă în faţa Parlamentului, în faţa întrebărilor de ce nu munceşte, de ce nu pune aparatul administrativ la lucru să facă norme de aplicare la mai multe legi”, a afirmat Ungureanu.
El a precizat că este vorba de mai multe legi care ar fi trebuit să fie gata, precizând că nu sunt finalizate nici criteriile pe baza cărora sunt alocaţi bani de la Ministerul Sănătăţii.
“Am trei pagini de plângere penală. Nu e vorba doar de legea 3/2021 Stop nosocomiale. Este vorba inclusiv de o hotărâre de Guvern pe care ar fi trebuit să o facă domnul Rafila în baza OUG 18/2021, care vorbea despre condiţiile şi criteriile de acordare a sumelor suplimentare de la bugetul de stat pe 2022. Deci ar fi trebuit să avem norme de aplicare prin hotărâri de Guvern prin care să se ştie care sunt criteriile pe baza cărora se alocă bani de la Ministerul Sănătăţii. La Ministerul Sănătăţii, director general al Direcţiei Economice este aceeaşi Georgeta Bumbac, care de la 5 octombrie este şi director general în Ministerul Sănătăţii, împarte bani cu domnul Rafila, nu ştim care sunt criteriile pentru că nu sunt norme şi este şi membră în Consiliul de Administraţie la Aeroportul Otopeni.  Să ştiţi de ce merge bine această companie. Bumbac de la Ministerul Sănătăţii se ocupă şi de aeroport. Sunt mai multe legi, legea care se referă la pacienţii cu hiv, la pacienţii care suferă de alergii, sunt opt acte normative care ar fi trebuit să fie gata”, a explicat Emanuel Ungureanu.
”În această dimineaţă deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, a înregistrat o plângere la DNA împotriva ministrului Alexandru Rafila”, anunţă USR, miercuri.
La rândul său, într-o postare pe Facebook, deputatul precizează că plângerea vizează şi funcţionari din Ministerul Sănătăţii refuză să respecte legile emise de Parlamentul României.
”Dacă ar fi făcut norme la Legea 3/2021 iniţiată de Tudor Pop, Adrian Wiener şi subsemnatul, care se referă la combaterea infecţiilor nosocomiale, Rafila şi alţi funcţionari din ministere, ar fi PREVENIT zeci de morţi evitabile”, a scris Ungureanu pe Facebook.
Potrivit acestuia, ”Rafila nu doar trebuie să plece din fruntea Ministerului Sănătăţii, ci trebuie să răspundă pentru lenea penală, pentru contractul de consultanţă de 21 de milioane de euro cu OMS şi pentru deplasările de lux în Cuba sau Israel”.
Deputatul postează şi o interpelare pe care a adresat-o ministrului în legătură cu infecţiile şi la care MInisterul Sănătăţii nu i-a răspuns, deşi termenul era 19 octombrie.

 

Tag-uri: alexandru rafila
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ