MIRCEA BĂSESCU, 4 de ani de închisoare cu executare. Reacţia fratelui, TRAIAN

| 08 ian, 09:04

Tribunalul Constanța a decis, vineri, odată cu condamnarea lui Mircea Băsescu și a lui Marian Căpățână la închisoare cu executare, confiscarea de la cei doi inculpați a sumei de 265.000 de euro și menținerea măsurii sechestrului instituit pe bunurile imobile și mobile ale acestora.

UPDATE 11.02 Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, vineri dimineaţă, că decizia Tribunalului Constanţa nu trebuie comentată public, când a fost întrebat despre sentinţa pronunţată în primă instanţă în dosarul fratelui său, Mircea Băsescu. Acesta a precizat că "justiţia se priveşte într-un ansamblu mult mai larg". Solicitat să comenteze hotărârea instanţei, fostul şef de stat a răspuns pentru PSnews: "Comentariul e limpede: este decizia unei instanţe, nu trebuie comentată public, ci doar să facă apel, adică să utilizeze căile legale. Asta-i tot".

 

Traian Băsescu, despre condamnarea fratelui său la închisoare: „În continuare trebuie să respecte legea. Nu are nevoie de îmbărbătarea mea“

Traian Băsescu a adăugat că "nu face aprecieri legate de justiţie pe o hotărâre a Tribunalului Constanţa". "Nu fac aprecieri legate de justiţie pe o hotărâre a Tribunalului Constanţa. Justiţia se priveşte într-un ansamblu mult mai larg. Dar, legat de fratele meu, ăsta-i răspunsul", a menţionat fostul preşedinte.

UPDATE 10.23 Instanța a decis confiscarea a 265.000 de euro de la Mircea Băsescu și Marian Căpățână

"Dispune confiscarea specială de la inculpați, în folosul statului, a sumei de 265.000 euro (echivalent în lei-curs BNR la data efectuării plății). (...) Menține măsura asiguratorie a sechestrului instituit pe bunurile imobile și mobile aflate în proprietatea inculpatului Băsescu Mircea prin Ordonanța nr. 227/P/2014 din data de 08.07.12014 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție — Secția de Combatere a Corupției. Menține măsura asiguratorie a sechestrului instituit pe bunurile imobile și mobile aflate în proprietatea inculpatului Căpățînă Marian Adrian (...) Respinge, ca nefondată, cererea formulată de Anghel Florin de restituire a sumei de 600.000 euro. (...) Obligă fiecare inculpat la plata a câte unei sume de 3.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în folosul statului", potrivit soluției publicate pe site-ul Tribunalului Constanța.

Conform acesteia, celor doi inculpați li se interzic, pe o durată de doi ani după executarea pedepsei închisorii, dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul inculpaților de a comunica unul cu celălalt, precum și cu membrii familiei Anghel (Anghel Sandu, Anghel Fănica, Anghel Florin, Anghel Izaura, Anghel Grinică Ion și Constantin Marius) și de a se apropia de aceștia.

 

UPDATE 09.53 Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu, s-a declarat surprins de sentinţa de condamnare la patru ani de închisoare cu executare pronunţată vineri dimineaţă, în primă instanţă, de Tribunalul Constanţa, în dosarul în care sunt implicaţi membrii familiei lui Bercea Mondial.

"Mărturisesc că mă surprinde decizia în primă instanţă a judecătorilor de la Tribunalul Constanţa, dar asta este. E o sentinţă pronunţată de instanţă şi o respectăm şi evident o vom ataca cu apel la instanţa superioară. În rest, efectiv sunt stupefiat pentru că Bercea şi familia lui nu a spus niciodată, pe parcursul anchetelor şi al audierilor în instanţă, că mi-a dat mie banii, ci lui Marian Căpăţână. Căpăţână, la rândul lui a recunoscut într-o primă parte a procesului că a primit banii. Câţi bani au fost nu a reieşit niciodată clar din declaraţiile familiei Bercea. Când s-a vorbit despre 600. 000 de dolari, când 700. 000 sau chiar un milion de dolari. Apoi Căpăţână şi-a schimbat declaraţia şi am ajuns acum eu să fiu condamnat pentru trafic de influenţă. Este o sentinţă pe care o voi ataca, dar nu pot în cugetul meu să fiu împăcat şi să spun că s-a făcut dreptate, după cum am arătat", a declarat Mircea Băsescu.

 

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost judecaţi pentru trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă.

Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, urmând să fie atacată la Curtea de Apel Constanţa.

În 11 decembrie, la Tribunalul Constanţa a avut loc ultimul termen în acest dosar, iar cu acel prilej DNA a cerut condamnarea la închisoarea cu executare pentru Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, în cazul primului solicitând ca pedeapsa să fie orientată spre maximul prevăzut de lege.

Avocatul lui Mircea Băsescu, Florin Şurghie, a cerut achitarea clientului său, spunând că nu există dovezi în legătură cu săvârşirea faptei, iar, în cazul în care instanţa va considera că este nevoie de o pedeapsă cu închisoarea, aceasta să fie cu suspendare.

Apărătoarea lui Marian Căpăţână, Nineta Anghelina, a afirmat în faţa instanţei că doreşte pentru clientul său o pedeapsă cu suspendare sau la o pedeapsă orientată către limita minimă prevăzută de lege precizând că acesta nu are antecedente penale şi că are un copil minor în întreţinere.

Atât Mircea Băsescu, cât şi Marian Căpăţână sunt de acord să presteze muncă în folosul comunităţii.

Mircea Băsescu este judecat, alături de Marian Căpăţână, în dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Cei doi au fost arestaţi preventiv după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări realizate pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele fostului preşedinte al ţării.

În 26 noiembrie 2014, Curtea de Apel Constanţa a decis ca Mircea Băsescu, care se afla în arest preventiv din 20 iunie 2014, să fie judecat în arest la domiciliu, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul lui Marian Căpăţână.

În iunie 2015, Curtea de Apel Constanţa a decis definitiv ca Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână să fie puşi sub control judiciar în dosarul în care sunt judecaţi pentru trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă. Atunci, instanţa a dispus, de asemenea, că Mircea Băsescu nu avea voie să părăsească judeţul Constanţa şi să se apropie sau să comunice cu participanţii la comiterea infracţiunilor şi cu martorii din dosar, iar Marian Căpăţână nu putea părăsi municipiul Bucureşti şi nu se putea apropia de participanţii la comiterea infracţiunilor şi de martorii din dosar.

În 18 august, magistraţii Curţii de Apel Constanţa au respins, ca nefondată, o contestaţie formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa împotriva unei încheieri de şedinţă din 12 august, pronunţată de Tribunalul Constanţa, prin care lui Mircea Băsescu şi lui Marian Căpăţână le-a fost înlocuită interdicţia de a depăşi limita teritorială a judeţului Constanţa, respectiv limita teritorială a municipiului Bucureşti, cu obligaţia de a nu părăsi ţara decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei. Hotarârea instanţei este definitivă.

Pe parcursul procesului de la Tribunalul Constanţa, mai mulţi membri ai familiei Anghel, audiaţi ca martori, au spus că i-au dat lui Mircea Băsescu suma de 600.000 de euro, pentru ca acesta să intervină în favoarea lui Sandu Anghel.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 ian, 13:03
Nicu
Completează-ți veniturile!
Ofertă de muncă! sellectăm colaboratori în vederea desfășurării unei activități la domiciliu. Dacă deții cunoștințe minime de navigare pe internet și ușurință de lucru cu fișiere pdf și word, alătură-te echipei noastre. Pentru mai multe detalii trimite un mesaj cu textul INFO la adresa de email: [email protected]
08 ian, 10:54
Petrache Lupu
BAISEXU
Putini ani de puscarie a luat avand in vedere fapta comisa,trebuia sa fie condamnat la 10 ani de inchisoare.
08 ian, 13:22
lenin si jdanov
SA LE TAIE PUTA LE CEI 2 FRATI HOTI SI TEMBELI
SI SA FIE DATE CURVETEI UDREA SA LE ROADA IN JILAVA PANA LA MOARTEA
CURVEI NEGRE,IN NISIPUL PULII LA SATANA

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ