Mircea Dușa: Operaționalizarea scutului antirachetă până la finalul anului este esențială

| 13 oct, 17:50

Operaționalizarea facilității antirachetă de la Deveselu face parte dintr-un proiect complex, iar operaționalizarea sa până la finalul acestui an, în parametrii agreați, este esențială în noul context strategic și în vederea integrării în cadrul proiectului NATO de apărare antirachetă, a declarat, marți, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o la sediul ministerului cu ambasadorul SUA.

Cei doi oficiali au discutat despre situația actuală de securitate din regiune, relațiile dintre România și SUA în domeniul apărării, desfășurate în cadrul Parteneriatului strategic, măsurile de asigurare în context bilateral și aliat, adaptarea strategică a Alianței în perspectiva viitorului Summit NATO de la Varșovia, precum și despre extinderea contactelor româno-americane la nivel politico-militar.

Citește și:  Reactia MAI după ce Rusia a cerut SUA şi României să renunţe la amplasarea scutului antiracheta

"Parteneriatul Strategic bilateral reprezintă una dintre direcțiile principale ale politicii de apărare a țării noastre, dar și o dovadă a angajamentului ferm al României ca aliat de încredere al SUA", a precizat Dușa.

Citește și:  Rusia ameninţă România: Renunţaţi la sistemul antirachetă cât nu este prea târziu

Ministrul Apărării Naționale a apreciat decizia SUA de a se implica activ, "printr-o prezență consistentă a forțelor militare americane în regiune" în implementarea măsurilor de asigurare care vizează întărirea securității statelor aliate din flancul estic al Alianței.

"Doresc să folosesc acest prilej și să exprim mulțumiri pentru sprijinul constant al SUA și pentru importanta contribuție americană cu personal la încadrarea posturilor multinaționale din cadrul structurilor NATO de comandă-control din București. Această contribuție are un impact deosebit în plan strategic", a mai spus Mircea Dușa, citat în comunicat.

Un alt subiect abordat a fost, potrivit MApN, viitorul Summit de la Varșovia care, în opinia ministrului Dușa, ar trebui să aibă ca element central dezbaterea adaptării strategice a NATO pe termen lung.

"Pentru a obține efectul dorit, o postură eficientă de apărare și descurajare trebuie să asigure o prezență militară aliată vizibilă și persistentă pe flancul estic, concepută pe termen lung. Susținem, totodată, dezvoltarea infrastructurii necesare dislocării rapide a forțelor aliate, inclusiv prin implementarea proiectelor cu finanțare din fonduri comune ale NATO", a susținut ministrul Dușa.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ