Monica Macovei cere încetarea mandatului a doi parlamentari declaraţi incompatibili

| 09 iul, 2014

Monica Macovei, eurodeputat PDL, cere încetarea calităţii de parlamentar, în urma deciziei CCR, a senatorului Daniel Mora și a colegului său de partid, deputatul Ștefan Bucur Stoica, declaraţi incompatibili prin decizie a ICCJ. Monica Macovei acuză "tăcerea" pe acest subiect a Parlamentului, explicând că decizia CCR este "un temei suficient" pentru constatarea încetării mandatului celor doi.

Monica Macovei spune că, pe 3 iulie 2014, Curtea Constituțională a decis că interdicția de a ocupa o funcție aleasă, de demnitate publică, pe o perioada de trei ani în cazul celor declarați incompatibili sau in conflict de interese se aplica tuturor funcțiilor eligibile, și nu doar funcției deținute in momentul stării de incompatibilitate sau conflict de interese.

"De exemplu, cine a fost declarat incompatibil, în timp ce ocupa funcția de consilier județean, nu mai poate ocupa nicio funcție eligibila, inclusiv cea de parlamentar, pe o perioadă de 3 ani de la decizia definitivă", scrie pe blogul personal Monica Macovei.

Democrat-liberala îi nominalizează pe Daniel Mora de la PNL şi PE Ştefan Bucur Stoica de la PDL, susţinând că Parlamentul trebuie să constate, în urma deciziei CCR, încetarea calităţii acestora de parlamentari.

"Văzând tăcerea pe acest subiect, cer Parlamentului să constate încetarea calității de parlamentar a senatorului Daniel Mora și a deputatului Ștefan Bucur Stoica, găsiți incompatibili prin deciziile 6289/2013 și 6734/2013 ale Înaltei Curți de Casație și Justiție. Potrivit articolului 70 alin. (2) din Constituție, calitatea de deputat sau senator încetează în caz de incompatibilitate.

Legea trebuie aplicată indiferent de nume, funcție și apartenență politică și trebuie aplicată de îndată, nu "la toamnă". Dispozitivul deciziei CCR este un temei suficient pentru constatarea încetării calității de parlamentar în cazul celor doi. Parlamentarii incompatibili pot avea și inițiativa personală a demisiei", spune Macovei.

Europarlamentarul adaugă că "aceasta este o lecție pentru partide și candidați!: "Chiar dacă, în momentul selecției candidaților de către partide, procedurile judiciare referitoare la incompatibilitate sunt în curs, există riscul unei decizii judecătorești definitive de constatare a incompatibilității și al pierderii unui mandat de parlamentar. Din aceste motive am votat în Comisia de etică a ARD împotriva candidaturii domnului Ștefan Bucur Stoica, declarat la vremea respectivă incompatibil de ANI și în cursul unui proces în care contesta decizia ANI. A meritat riscul?"

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ