CCR: Băsescu nu a încălcat Constituţia când a reprezentat statul la Consiliul European

| 09 iul, 2014

Curtea Constituţională a României a decis, miercuri, cu unanimitate de voturi, că nu a existat conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedinte legat de reprezentarea statului român la Consiliul European din iunie.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

Curtea a dezbătut miercuri sesizarea premierului Victor Ponta privind un posibil conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedinte referitor la reprezentarea statului român la Consiliul European.

Prim-ministrul Victor Ponta, care a participat la şedinţa publică a CSM de miercuri, a precizat că sesizarea pe care a transmis-o Curţii nu se referă la actualul şef al statului, ci este o situaţie pe care o vrea clarificată pentru cei care vor conduce Palatele Cotroceni şi Victoria din noiembrie.

Citeşte şi: Ponta: Sesizarea la CCR despre conflictul preşedinte-premier este pentru viitor

'Eu am cerut Curţii Constituţionale pentru viitorul preşedinte al României, pentru viitorul prim-ministru să stabilească un cadru foarte clar, ca să nu mai avem conflicte. Nu se referă la actualul preşedinte, pentru că dânsul oricum nu o să respecte decizia Curţii. Eu vorbesc de noiembrie (...), din noiembrie să nu mai vadă partenerii noştri externi un conflict între preşedinte şi premier legat de Consiliul European. Mi-am dorit să pregătim anii care urmează într-un mod în care România să fie reprezentată serios', a explicat şeful Executivului, care a participat la şedinţa publică a CCR legată de sesizarea sa.

În opinia sa, atunci când discuţiile de la Consiliul European cad în atribuţiile Guvernului, preşedintele ar trebui să cedeze mandatul în favoarea premierului.

La rândul său, consilierul prezidenţial Claudiu Dinu a afirmat că nu se poate cere CCR să pronunţe o decizie preventivă, pe viitor, în cadrul procedurii unui conflict între autorităţi şi că înainte de Consiliul European a existat o întreagă corespondenţă între preşedinte şi Guvern, în urma căreia s-a ajuns la puncte comune referitoare la agendă.

'A fost susţinerea premierului un pic nuanţată. (...) Noi am spus că jurisprundenţa CCR este suficientă şi oferă toate criteriile necesare reprezentării la Consiliul European. (...) Nu poţi să ceri CCR să dea o decizie preventivă, interpretativă, pe viitor, ce se va întâmpla. Întâi trebuie să existe un conflict pe care Curtea să fie chemată să-l soluţioneze şi să dea şi soluţiile ca pe viitor acesta să nu se mai producă. (...) O decizie preventivă sau interpretativă într-o procedură de conflict juridic de natură constituţională nu îşi găseşte rostul, din punctul meu de vedere, dar CCR va decide', a afirmat Dinu, la CCR.

Prim-ministrul a sesizat Curtea referitor la această speţă pe 24 iunie şi cerea CCR să stabilească faptul că preşedintele României trebuie să-i delege atribuţia de reprezentare a României la reuniunea Consiliului European din 26 iunie.

Ponta afirma în sesizare că nu contestă dreptul preşedintelui de a reprezenta statul român la reuniunile Consiliului European, ci doar modul discreţionar, arbitrar în care acesta a ales să colaboreze cu Parlamentul şi Guvernul - chemat prin Constituţie să garanteze obligaţiile rezultate din actul aderării.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ