Rovana Plumb: Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale nu va afecta fondurile de pensii şi de salarii

| 09 iul, 2014

Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale nu va afecta fondurile de pensii şi de salarii, a dat asigurări, miercuri, ministrul Muncii, Rovana Plumb, la România TV.

Intervenţia ministrului Muncii a venit în replică la declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, care a spus că nu va promulga Legea privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale până când Guvernul nu va indică surse convingătoare de compensare a deficitului şi a anunţat că va chema Executivul la consultări.

'Sunt un reprezentant al Guvernului Ponta şi vreau să vă asigur cu toată seriozitatea că nu vor fi şi nu există probleme în momentul de faţă la fondul de pensii. Pensiile nu se vor tăia. Bineînţeles că am asistat la declaraţii politice şi la un joc de imagine politică într-un alt context. (...) Avem un ministru de Finanţe tânăr şi care are o experienţă în ceea ce priveşte partea fiscală. Avem un ministru al Bugetului care este responsabil şi avem un Guvern responsabil. Atâta timp cât s-au făcut toate aceste calcule şi măsura este sustenabilă din punct de vedere al cadrului fiscal bugetar ea trebuie să se aplice. Această măsură nu va afecta fondul de pensii şi fondul de salarii', a spus Rovana Plumb.

Ea a admis că există un deficit la fondul de pensii, dar a spus că acesta este 'foarte stabil' în prezent şi că se alimentează din mai multe surse, precum bugetul asigurărilor sociale şi bugetul asigurărilor de stat.

'Din punct de vedere al CAS, vreau să vă asigur că pe toate măsurile pe care le-am luat până acum nu există niciun fel de risc, nici la fondul de salarii, nici la fondul de pensii. Fondul de pensii în momentul de faţă este foarte stabil. El se alimentează din mai multe surse - este bugetul asigurărilor sociale şi bugetul asigurărilor de stat. Este adevărat că este un deficit. România nu este singura ţară din Uniunea Europeană care completează bugetul asigurărilor sociale cu bugetul de stat. Peste tot se întâmplă acelaşi lucru, pentru că aşa este conceput sistemul', a explicat ea.

Potrivit ministrului, reducerea CAS va avea ca efect crearea de noi locuri de muncă, deci mai mulţi contributori la sistemul de pensii.

'Dacă vom reduce CAS, care este un instrument fiscal care permite crearea de locuri de muncă, pe cale de consecinţă vor fi mai multe locuri în economie, deci mai mulţi contributori, şi nu există niciun fel de posibilitate ca să se adâncească într-un fel sau să existe vreun risc în ceea ce priveşte plata pensiilor. Nu există acest risc!', a susţinut Rovana Plumb.

În ceea ce priveşte consultările cu preşedintele Traian Băsescu, şeful de la Muncă a subliniat că legea nu este la Guvern, ci a trecut de Parlament şi este trimisă la Preşedinţie, pentru promulgare.

'Şi consultarea este o procedură în baza Constituţiei. Vom vedea cum se va face această consultare. Deocamdată, nu ştiu ce consultare ar putea fi făcută, pentru că legea nu e la Guvern. A trecut de Parlament spre Preşedinţie. Desigur că vom respecta procedura constituţională şi se va decide pe cale de consecinţă în ceea ce priveşte consultările', a spus aceasta.

Referitor la intenţia preşedintelui Băsescu de a nu promulga legea de reducere a CAS, ministrul Plumb şi-a exprimat speranţa că acesta va ajunge la concluzia că măsura este necesară într-o perioadă de creştere economică.

'Noi nu putem face altceva decât să respectăm procedura constituţională şi legală. Eu sper, totuşi, ca domnul preşedinte Băsescu să ajungă la concluzia clară că măsura aceasta este absolut necesară într-o perioadă de creştere economică în care trebuie să reduci fiscalitatea pe piaţa forţei de muncă. Eu cred că sunt şanse foarte mari pentru a face acest lucru (să se reducă CAS la 1 octombrie - n.r.)', a afirmat ministrul.

Rovana Plumb a ţinut să amintească faptul că o măsură similară, luată de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu în perioada 2006 - 2007 - 2008, a dus la un excedent al bugetului de pensii şi nu la deficit.

'Eu vreau să vă reamintesc că exact în perioada de creştere economică din 2006 - 2007 şi 2008 - primul trimestru - când am avut reducerea contribuţiilor de asigurări sociale, prin măsură care a fost luată în momentul acela de premierul Tăriceanu, şi a fost pe medie cu 3%, am avut la bugetul de pensii excedent şi nu deficit, pentru că această creştere economică a permis crearea de noi locuri de muncă, a redus fiscalitatea... Noi avem mai multe măsuri pentru a creşte numărul de contributori la bugetul asigurărilor sociale şi prin programele pe care le utilizăm şi cu fonduri europene. Ieri, am lansat acel program. Mâine vom lansa alt program pentru încă 5.000 de locuri de muncă. Sunt alte locuri de muncă pe care, prin investiţii şi prin atragerea fondurilor europene, le vom crea', a subliniat ministrul Muncii.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu va promulga legea privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale până când Guvernul nu va indica surse convingătoare de compensare a deficitului şi a anunţat că va chema Executivul la consultări.

'În condiţiile în care sunt adeptul reducerii fiscalităţii, am semne de întrebare asupra oportunităţii acestei măsuri. Oportunitatea e legată de realizarea fondului de pensii. În momentul de faţă avem un deficit în acest an de 12,5 miliarde de lei la fondul de pensii iar reducerea cu 5% a CAS pentru societăţi adaugă la deficit încă 5 - 5,5 miliarde de lei deficit suplimentar, asta înseamnă în total 18 miliarde de lei. (...) Mi-e greu să îmi imaginez cum va fi compensat acest deficit', a afirmat Băsescu într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

În opinia sa, intenţia Guvernului de a compensa aceste sume prin îmbunătăţirea colectării de către ANAF nu este sustenabilă, dovadă că nici anul trecut nu s-a reuşit acest lucru, iar rectificările bugetare s-au făcut în minus şi probabil şi anul acesta vor fi la fel.

'Nu pot vedea de unde, peste noapte, se poate îmbunătăţi colectarea. (...) Sursa propusă de Guvern fiind lipsită de credibilitate, eu cred că Guvernul va trebui să aplice alte măsuri, care vor duce din nou la populaţie, ca cele 34 de taxe introduse anul acesta', a spus preşedintele, care consideră că ţinta Executivului condus de Victor Ponta este de a creşte de două-trei ori taxa pe proprietate, ceea ce va lovi în mod deosebit în pensionari.

O altă ipoteză lansată de şeful statului a fost că Guvernul ar putea tăia din fondurile pentru investiţii, măsură ce s-ar răsfrânge negativ asupra numărului locurilor de muncă.

'Sunt îngrijorat cu privire la efectul promulgării legii şi voi uza de articolul 86 pentru a invita Guvernul la consultări. (...) O pot face în probleme urgente sau de importanţă deosebită. Aceasta este, din punctul meu de vedere, o problemă de importanţă deosebită', a subliniat Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ