Motoc: Primele şase avioane F-16 vor fi preluate oficial pe 28 septembrie

| 21 sep, 20:10

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a anunţat, miercuri, că primele şase aparate de tip F-16 vor fi preluate oficial, de la baza militară portugheză Monte Real, pe 28 septembrie.

"Discuţie foarte bună astăzi cu remarcabilul ambasador al Portugaliei în România, domnul Joao-Bernardo Weinstein; am discutat, între altele, şi despre modalităţile de marcare oficială a preluării în serviciul Forţelor Aeriene Române a primelor 6 aparate F-16, pe 28 septembrie, la Baza Aeriană Monte Real din Portugalia, respectiv la începutul lunii octombrie, la Baza Aeriană Feteşti", a scris Motoc pe Facebook. 

În 2013, România a decis să cumpere din Portugalia 12 avioane de tip F-16 folosite. Iniţial s-a intenţionat achiziţionarea a 24 de avioane, dar decizia finală a fost pentru 12, din motive bugetare. Dincolo de F-16, au mai prezentat oferte companiile producătoare ale avioanelor JAS-39 Gripen şi Eurofighter Typhoon, pentru aparate noi. A fost, de asemenea, analizată oferta pentru aeronava Rafale, produsă de grupul francez Dassault. Preţul pentru cele 12 aeronave F-16 a fost stabilit la 628 milioane de euro, ele urmând să staţioneze la bazele aeriene de la Feteşti şi Câmpia Turzii, modernizate special pentru acest tip de avion. 

Potrivit specialiştilor, România are nevoie de 48 de aeronave multirol, adică patru escadrile. În 2015 autorităţile române au anunţat intenţia de a mai achiziţiona şi alte aparate de tip F-16. 

Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, declara, pe 22 februarie, că România intenţionează să cumpere încă 12 avioane F-16, anul acesta urmând să fie pregătite procedurile de atribuire a contractului pentru această a doua escadrilă. 

"Anul acesta, avem în vedere să pregătim procedurile de atribuire a contractului pentru o a doua escadrilă, ceea ce s-ar întâmpla în 2017 după proiecţia pe care o avem acum. (...) Dacă suntem în grafic, anul acesta trecem prin nişte proceduri foarte laborioase de pregătire a atribuirii în cursul anului viitor. Noi urmărim să achiziţionam din excedentul disponibil al unor aliaţi aparatură care este în resursă, este performantă, este operaţională. Nu pot să subscriu la etichetarea lor ca fiind de mâna a doua. Nu ştim de unde le vom achiziţiona. Deocamdată, am lansat o cerere de informaţii de la toate ţările aliate care au în dotare asemenea aparate, inclusiv de la SUA şi cinci aliaţi europeni. Aşteptăm răspunsurile lor să vedem în ce direcţie ne putem duce", preciza Motoc.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ