Mugur Isărescu arată cu degetul spre guvernele PSD pentru creșterea galopantă a prețurilor

| 29 mar, 16:46

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a dat explicații, joi 29 martie, la comisia economică a Senatului despre explozia prețurilor și evoluţia inflaţiei din ultimele luni. Isărescu a venit însoțit de întreg consiliul de administrație al BNR. La ședință nu au participat, în mod surprinzător, senatorii PSD.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, solicitat să dea explicații inclusiv de șeful PSD Liviu Dragnea, liderul de facto al actualei guvernări, a arătat că factorii care au dus la accelerarea inflației sunt imputabili guvernelor PSD-ALDE care au condus politica economică în ultimul an:

"Creșterile de prețuri, concretizate în evoluția indicelui de inflație reflectă acțiunea unor factori fundamentali. În primul rând: presiunile puternic inflaționiste pe partea cererii. În al doilea rând, majorările de costuri salariale", a explicat guvernatorul BNR.

Practic, Mugur Isărescu arată cu degetul către deciziile guvernării PSD: stimularea cererii a fost rezultatul unei creșteri economice bazate pe consum, iar majorările de costuri salariale țin, de asemenea, de politica macroeconomică a Executivului.

Șeful BNR și-a explicat și deciziile succesive de majorare a dobânzii-cheie de politică monetară: "Altfel ar fi existat riscul cantonării inflației la niveluri foarte înalte. Am fi riscat să avem brusc majorări mult mai ample ale dobânzii-cheie".

Mugur Isărescu a prezentat fenomenul creșterii inflației și în context regional:

"S-a menționat că în alte țări cu care ne putem compara, Cehia, Polonia, Ungaria, ratele au rămas neschimbate, sau au crescut marginal. S-a pus întrebarea de ce BNR a majorat rapid rata de politică monetară, în ianuarie și în februarie. Situația din România diferă de cea din țările menționate, așa se explică reacția promptă a BNR. Acolo, rata anuală a inflației s-a păstrat în interiorul intervalului țintit, în timp ce la noi a fost peste interval - 4,7% în februarie, cu riscul de a se stabiliza la acel nivel înalt", a mai spus Mugur Isărescu.

Senatorii PSD din Comisia Economică au boicotat această audiere și nu s-au prezentat la ședință. Este o nouă etapă a războiului dintre reprezentanții coaliției de guvernare și oficialii din Banca Națională.

Florin Cîţu, preşedintele comisiei, este cel care a lansat invitaţia.

Reamintim că rata anuală a inflaţiei a fost în ianuarie de 4,3%, după ce în decembrie fusese de 3,3%, arată datele comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Rate anuale de inflaţie mai mari de 4% nu au mai fost consemnate din 2013. Faţă de luna decembrie 2017, în ianuarie 2018 cel mai mult s-au scumpit mărfurile nealimentare (în medie, cu 1,08%), preţurile alimentelor au crescut 0,64%, iar tarifele pentru servicii au avansat cu 0,32%.

Faţă de luna ianuarie 2017, în ianuarie 2018 mărfurile nealimentare s-au scumpit, în medie, cu 6,23%, preţurile alimentelor au crescut 3,79%, iar tarifele pentru servicii au avansat cu 0,9%, arată datele INS.

„Preţurile de consum în luna ianuarie 2018 comparativ cu luna decembrie 2017 au crescut cu 0,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2017 - ianuarie 2018) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2016 - ianuarie 2017), este 1,7%”, se arată într-un comunicat al INS.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ