Mugur Isărescu: Creditarea va reveni pe plus în câteva luni

| 28 mar, 2014

Creditarea va reveni pe plus în câteva luni, având în vedere că asistăm la o intensificare a promovării creditelor, iar o parte din banii eliberaţi prin reducerea rezervelor minime obligatorii atât la lei cât şi la valută de la începutul acestui an au mers către sporirea creditării, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

'Creditarea în lei pare că merge într-un ritm destul de vioi. Scăderea creditării în valută este, însă, ceva mai accentuată decât creşterea la lei.(...) Fără să am o evaluare a băncii, nu foarte departe, chestiune de luni, vom vedea creditul total, lei plus valută, că va intra în terenul pozitiv', a precizat Isărescu.

El a spus că banca centrală urmăreşte impactul pe care l-a avut în piaţa bancară reducerea rezervelor minime obligatorii operată în data de 8 ianuarie 2014, având în vedere că BNR îşi menţine obiectivul de reducere a acestor rezerve la nivelul din ţările UE, de 2%, într-un interval de timp rezonabil. În acest moment, însă, având în vedere că lichiditatea din piaţă este ridicată, iar dobânzile interbancare pe termen scurt ajung şi la 0,5%, guvernatorul susţine că trebuie să mai aştepte cu o nouă reducere a rezervelor.

'Nu văd România în Uniunea Bancară Europeană sau să treacă spre euro cu un asemenea nivel al rezervelor minime obligatorii (n.r.- 12% la pasivele în lei şi 18% la cele în valută). Noi ne propunem acest lucru (n.r. - reducerea rezervelor), dar uitaţi că din foarte multe considerente, creditarea în lei, chiar dacă a luat-o la drum, merge destul de greu', susţine guvernatorul BNR. Acesta a afirmat că a atras atenţia bancherilor deseori cu privire la excesul de lichiditate din piaţă care împiedică BNR să reducă rezervele.

'De un an le tot spun: Aveţi bani! În afară de surplusul de lichiditate care există pe piaţă, dobânzile se duc în jos spre 0,5% pe piaţa monetară, mai aveţi un sac de bani în lei şi în valută în rezervele minime obligatorii în lei şi în valută. Suntem gata să le reducem când veţi da semnale clare sau veţi absorbi acest exces de lichiditate', a mai spus guvernatorul BNR.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României /BNR/ a decis, vineri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an. CA al BNR a hotărât şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor în lei şi în valută, la 12 şi respectiv 18 la sută.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ