Năstase: Băsescu e cel care a promulgat legea privind datoriile Rompetrol

| 05 iul, 2013

Datoriile Rompetrol au fost făcute înainte de 2001, în timpul guvernărilor din care a făcut parte şi Traian Băsescu, iar privatizarea Rompetrol s-a realizat în această perioadă, şeful statului fiind de fapt cel care a promulgat Legea de modificare a OUG privind reglementarea datoriilor Rompetrol, scrie fostul premier Adrian Năstase, pe blogul său.

În opinia lui Năstase, Uniunea Social Liberală trebuie să dea o replică pe măsură afirmaţiilor făcute ieri seară de şeful statului la un post de televiziune.

"Dilema pe care a trebuit să o rezolv a fost fie falimentul Rompetrol, fie transformarea datoriilor în acţiuni ale statului. Am preferat a doua soluţie, păstrând câteva mii de locuri de muncă şi transformând Rompetrol în al doilea contribuabil la bugetul ţării. Lucrul cel mai amuzant este acela că fostul preşedinte, Traian Băsescu, este cel care a promulgat Legea 89/2005 pentru aprobarea OUG 118 din 2003 privind reglementarea datoriilor Rompetrol. Este el, în felul acesta, "complice" la "furtul legislativ"? Sau în 2005, relaţiile cu Dinu Patriciu justificau "furtul"? De ce vrei să ne minţi, Traian Băsescu? (...) Nu cred că mai trebuie să comentez această intervenţie publică a fostului preşedinte ce poate avea ca efect subminarea poziţiei externe a premierului ("el are nevoie de ani să ajungă un premier măcar acceptabil") sau situaţia ministrului de externe, care trebuie să plece luni la Moscova. Sunt convins însă că membrii guvernului, dar şi reprezentanţii USL vor da o replică pe măsură", subliniază Năstase.

Totodată, fostul premier răspunde şi la întrebarea lui Băsescu privitoare la modul de privatizare a Petrom. "Fostul preşedinte se poate uita în arhiva personală. Va găsi acolo memorandumul pe care l-a semnat în anul 2000 cu Banca Mondială, memorandum ce conţine angajamentul internaţional al României de privatizare a Petrom. În ceea ce priveşte "datul resurselor pe 30 de ani", fostul preşedinte este un mic mincinos, pentru că el ştie că întinderea concesiunii este de 10 ani şi că intervalul de 10 ani se încheie anul acesta.

Astfel încât el poate încerca în această toamnă, când se rediscută redevenţele, să transfere această concesiune, de la OMV, în baza acordului de coabitare, către clientela sa personală. Nu ştiu ce legătură au socialiştii austrieci cu privatizarea Petrom. Singura pe care o văd este faptul că partidul pe care îl conducea Băsescu atunci făcea parte din Internaţionala Socialistă, la fel ca şi socialiştii austrieci. Doresc să-l informez pe fostul preşedinte că, în perioada 2001-2004, Austria l-a avut drept cancelar pe Wolfgang Schussel, membru şi preşedinte al Partidului Popular Austriac, partid conservator, membru al PPE. De ce minte Băsescu?", scrie Adrian Năstase.

În ceea ce priveşte afirmaţia conform căreia "Adrian Năstase, ca să fie primit la Casa Albă, a semnat cu Bechtel", fostul premier arată că prima sa vizită la Casa Albă a fost în 2001, înainte de semnarea contractului cu Bechtel. „Am mai fost la Casa Albă în martie 2004, cu ocazia depunerii instrumentelor de aderare la NATO, dar decizia privind aderarea ţării noastre fusese luată înainte de semnarea contractului cu Bechtel. Nici vizita din iulie 2004 în Biroul Oval nu a avut vreo legătură cu Bechtel-ul", a adăugat el.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că existenţa pactului de coabitare cu premierul este o chestiune de responsabilitate, dar există multe lucruri care-l nemulţumesc, afirmând, drept exemplu, că în România se fură prin lege.

Şeful statului a spus că aceste practici există de pe vremea fostului premier Adrian Năstase, care a semnat contractul cu Bechtel sau a privatizat Petromul pentru a obţine anumite privilegii.

"Adrian Năstase, ca să fie primit la Casa Albă, a semnat cu Bechtel şi a făcut-o prin lege. A fost suficient de laş să nu-şi asume responsabilitatea că Guvernul lui a hotărât să semneze un contract dezastruos cu România, dar el să ajungă până la Casa Albă. Petromul cum fost privatizat?”, a spus Băsescu.

Şeful statului a adăugat că pe acelaşi model, acum "s-a făcut un aranjament cu Rompetrolul", care în loc să-i dea României 580 milioane de dolari, îi va da doar 200 milioane sau s-a trecut un teren al Academiei Agricole din Insula Mare a Brăilei în domeniul Consiliului Judeţean, pentru ca ulterior el să fie trecut în domeniul privat şi să fie, în opinia sa, "dat în contul unor eventuale despăgubiri şi dat unei clientele politice".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ