NICUŞOR CONSTANTINESCU află astăzi dacă va fi arestat preventiv. Motivarea DNA

| 20 feb, 09:36

Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, retinut, joi, pentru mai multe infractiuni, intre care abuz in serviciu, conflict de interese si coruperea alegatorilor, este acuzat de plati ilegale, din fonduri publice, catre asociatii, fundatii si cluburi sportive.

Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta, Nicusor Constantinescu este acuzat de savarsirea infractiunilor concurente de abuz in serviciu – trei infractiuni, din care doua in forma continuata, constituire a unui grup infractional organizat, coruperea alegatorilor – doua infractiuni, conflict de interese – zece infractiuni, din care cinci in forma continuata, si tentativa la abuz in serviciu, in forma continuata.

In ordonanta de retinere se arata ca, in cursul anului 2012, Nicusor Constantinescu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, finantand in mod nelegal cheltuieli cu activitatile sportive, in suma de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plati nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si cluburi sportive.

“Finantarea si platile respective au fost efectuate de catre Unitatea Administrativ Teritoriala Judetul Constanta numai in baza hotararilor Consiliului Judetean, cu incalcarea flagranta a prevederilor Legii nr. 350/2005, care reglementeaza regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activitati non-profit de interes general si a prevederilor Legii nr. 69/2000 a educatiei fizice si sportului, privind organizarea si functionarea sistemului national de educatie fizica si sport in Romania si conditiile finantarii activitatii sportive din fonduri publice”, se mentioneaza in comunicatul DNA.

In aceeasi perioada, Nicusor Constantinescu si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta si a platit, in mod nelegal, suma de 5.094.836 lei, reprezentand finantari nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si fundatii.

“Si de aceasta data, finantarea si platile au fost efectuate de catre Unitatea Administrativ Teritoriala Judetul Constanta, numai in baza unei hotarari a Consiliului Judetean, fara respectarea normelor legale in vigoare, prevazute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activitati non-profit de interes general si de O.G nr. 51/1998, actualizata, referitoare la imbunatatirea sistemului de finantare a programelor, proiectelor si actiunilor culturale, care stipuleaza in mod expres principiile si regulile in care se pot asigura finantari nerambursabile din fonduri publice“, precizeaza DNA.

Potrivit aceleiasi surse, in 14 si 22 mai 2012, Nicusor Constantinescu a platit suma totala de 37.000 lei unor asociatii din judetul Constanta, in scopul determinarii membrilor si apropiatilor acestora sa voteze listele unui partid politic, in cadrul alegerilor locale care au avut loc in 10 iunie 2012.

Tot in cursul anului 2012, Nicusor Constantinescu, impreuna cu mai multe persoane, a constituit un grup infractional organizat al carui scop a fost comiterea mai multor infractiuni indreptate impotriva patrimoniului judetului Constanta precum si a unor infractiuni de spalare a banilor.

Procurorii anticoruptie mai spun ca, in luna ianuarie a acestui an, presedintele Consiliului Judetean Constanta a emis o dispozitie prin care, in mod nelegal, a retras unei persoane atributiile functiei de director general al unei directii din cadrul CJ Constanta, totodata retragandu-i acesteia dreptul de acordare a vizei de control.

“Prin aceasta, inculpatul i-a provocat persoanei respective o vatamare nepatrimoniala a drepturilor si intereselor legitime privind exercitarea atributiilor unui post pe care il ocupase prin concurs, cat si o paguba patrimoniala reprezentata de diminuarea salariului”, spun procurorii.

Procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a lui Nicusor Constantinescu, urmand ca in cursul zilei de vineri acesta sa fie prezentat unei instante a Tribunalului Constanta cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ