NIS va demara studiile seismice pentru a căuta petrol în România

| 04 iul, 2013

Compania petrolieră sârbă Naftna Industrija Srbije (NIS) a anunţat, astăzi, că a angajat firma ungară Acoustic Geophysical Services pentru a derula o serie de studii seismice la unul dintre cele patru perimetre de explorare pe care le are în vestul României, transmite Reuters.

Studiile vor acoperi o suprafaţă de 545 kilometri pătraţi la concesiunea Tria pentru a putea stabili rezervele potenţiale de petrol şi gaze naturale, precum şi posibilele locaţii pentru foraje, a precizat NIS, companie la care pachetul majoritar de acţiuni este deţinut de grupul rus Gazprom Neft. Potrivit planurilor NIS, forarea primului puţ ar trebui să demareze la începutul lui 2014, urmând ca cel puţin trei puţuri să fie forate în cursul anului următor. NIS a adăugat că va investi 21,2 milioane de euro în prima fază a proiectului, potrivit Agerpres.

În anul 2011 o divizie a NIS din România împreună cu firma canadiană East West Petroleum Corporation au semnat un acord pentru a dezvolta patru perimetre, însă până acum Guvernul român a aprobat licenţa doar pentru o singură concesiune. Potrivit acestui acord, NIS va păstra 85% din toată producţia realizată la cele patru concesiuni, iar restul va merge către EWP. Rezervele de petrol ale României sunt estimate la 1,4 miliarde de barili.

NIS produce aproximativ 1,7 milioane tone de echivalent petrol la câmpurile din Serbia, dublu faţă de 850 milioane tone în urmă cu patru ani, iar obiectivul companiei este să ajungă la cinci milioane tone de echivalent petrol până în 2030.

Săptămâna trecută, directorul general adjunct Gazprom Neft, Kirill Kravchenko, a declarat că Gazprom îşi propune să deţină 50 de benzinării în România până la finalul anului 2013 şi 120 până în 2015, cu o investiţie totală de peste 150 milioane de euro.

Managementul operaţional al reţelei va fi realizat de către NIS. În acest moment, reţeaua Gazprom Neft cuprinde 12 staţii de distribuţie carburanţi în România.

Potrivit unui comunicat, în urma rezultatelor lucrărilor de explorare deja efectuate există probabilitatea de a descoperi mai multe depozite noi de hidrocarburi pe teritoriul perimetrului Tria. Acest lucru este confirmat şi de faptul că au fost descoperite deja câteva depozite în cadrul acestui perimetru, acestea fiind exploatate de cele mai importante companii de petrol şi gaze româneşti şi străine.

"Sarcina noastră este de a confirma prezenţa rezervelor de petrol şi gaze şi de a începe producţia comercială, cu ajutorul colegilor din Ungaria, cât mai repede posibil. Dezvoltarea de proiecte de explorare pe teritoriul României este în conformitate cu strategia de dezvoltare a NIS care prevede creşterea volumelor de producţie de petrol până la 5 milioane de tone pe an până în 2030, în principal că urmare a proiectelor derulate în afară Serbiei", a spus directorul adjunct în departamentul de Explorare şi Producţie al companiei petroliere sârbe, Mihail Danilin.

Explorarea în perimetrul de concesiune Tria se desfăşoară cu punerea în aplicare a acordurilor privind explorarea şi dezvoltarea a patru blocuri de concesiune pe teritoriul României (Tria, Băile Felix, Periam şi Biled), încheiate în 2011 între Agenţia Naţională Pentru Resurse Minerale şi compania canadiană East West Petroleum.

Partenerul East West Petroleum în acest proiect este NIS Petrol SRL, subsidiară companiei NIS în România, aceasta având statutul de operator. Acţiunile în acest proiect sunt împărţite în felul următor: 85% NIS Petrol SRL şi 15% East West Petroleum.

Ratificarea finală a permiselor, licenţelor şi aprobărilor din partea guvernului României pentru celelalte trei blocuri de concesiune se află în curs de obţinere. După ratificarea tuturor documentelor, explorarea geologică va începe şi în aceste zone, precizează Naftna industrija Srbije.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ