Noii judecători CCR îşi vor prelua mandatul începând cu 10 iunie

| 30 mai, 2013

Noii judecători ai Curţii Constituţionale a României (CCR), Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu, îşi vor prelua mandatul începând cu data de 10 iunie.

Înnoirea CCR va avea loc după depunerea jurământului de învestitură de către cei trei judecători.

Aceştia îi vor înlocui pe Acsinte Gaspar, Ion Predescu, Aspazia Cojocaru, cărora le expiră oficial mandatul în data de 8 iunie.

Cei trei noi judecători care vor depune jurământul sunt Daniel Morar, numit de preşedintele României, Mona Pivniceru, din partea Senatului, şi Valer Dorneanu, desemnat de Camera Deputaţilor.

În 25 martie, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Daniel Morar în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de nouă ani, începând cu 9 iunie.

Pe 28 martie, au fost publicate în Monitorul Oficial Hotărârile Senatului, respectiv Camerei Deputaţilor, privind numirea Monei Pivniceru şi a lui Valer Dorneanu la CCR.

În anul 2016 va expira mandatul actualului preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, numit judecător la Curte de preşedintele României în 2007, al lui Valentin-Zoltán Puskás, numit de Senat (2007) şi al lui Tudorel Toader, numit de Camera Deputaţilor (2007), iar în 2019 al lui Petre Lăzăroiu, numit de preşedinte (2010), al Iuliei Motoc, numită de Senat (2010) şi al lui Mircea Ştefan Minea, desemnat de Camera Deputaţilor (2010).

Potrivit Constituţiei, CCR se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei din 3 în 3 ani.

CCR se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit: trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României. Judecătorii de la Curtea Constituţională sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia.

Ei trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior.

Înnoirea Curţii cu o treime din numărul judecătorilor are loc din trei în trei ani, potrivit art. 142 alin.(5) din Constituţie şi art.5 alin.(3) din legea organică a CCR.

Potrivit articolului 7 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, Curtea are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

Pentru alegerea preşedintelui, fiecare grupă de judecători numiţi de Camera Deputaţilor, de Senat şi de preşedintele României poate propune o singură candidatură. Dacă la primul tur de scrutin niciun candidat nu întruneşte majoritatea voturilor, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi sau traşi la sorţi, dacă toţi candidaţii obţin acelaşi număr de voturi. Operaţiunile de alegere a preşedintelui sunt conduse de judecătorul cel mai în vârstă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ