Nu distrugeți Legea amnistiei cu minciunile domnilor portocalii

| 13 dec, 2013

Un proiect care se plimbă prin Parlament de câteva luni, legea amnistiei și grațierii, inițiată de Mădălin Voicu și Nicolae Păun, a declanșat un scandal imens zilele acestea.

Am auzit cum USL vrea să dea drumul violatorilor pe străzi, vrea să îi scape pe corupți, ce să mai, să deschidă Cutia Pandorei și să aducă sfârșitul umanității și civilizației așa cum o cunoaștem. Evident că totul s-a bazat pe niște minciuni enorme, multe dintre ele promovate de la pupitrul Administrației Prezidențiale.

Nu cred că Traian Băsescu nu are juriști suficient de buni la Cotroceni, care să îi explice ce și cum. Cred în schimb că a văzut o oportunitate de a mai lovi în Ponta și USL, și n-a putut să se abțină, ceea ce a dat apă la moară tuturor „deontologilor”, care fără să citească proiectul de lege, au devenit peste noapte experți în drept și și-au dat cu părerea pe seama lui.

Necesitatea unui astfel de proiect de lege nu este pentru a-i scăpa pe Năstase, Becali sau Fenechiu, pentru ei legea nu se va aplica. Adevăratul motiv este suprapopularea penitenciarelor românești, din cauza căreia România a pierdut o serie de procese la CEDO. Cu o situație asemănătoare se confruntă și Italia. Acolo, spre deosebire de România unde Băsescu a început să țipe despre cât de rău este un astfel de demers, președintele Napolitano, personalitate politică ce se bucură de respect în peninsulă, a făcut un apel pentru găsirea unei soluții, invocând necesitatea unei amnistii, astfel încât gradul de ocupare al penitenciarelor să se încadreze în limite rezonabile.

În forma adoptată de comisia juridică, legea nu va permite eliberarea deținuților care au comis infracțiuni cu violență, sau celor condamnați pentru corupție. Am auzit cum unele persoane erau scandalizate de faptul că violatorii vor putea beneficia de amnistie. Acest lucru nu este deloc adevărat! Confuzia poate veni, pentru cineva care nu are cunoștințe de drept, din modul în care este redactată lege.

Să luăm un exemplu concret, cel al violului. La prima vedere, violul ar părea că poate beneficia de amnistie, deoarece nu se regăsește printre infracțiunile pentru care legea nu se aplică, cele enumerate în art.3 al proiectului de lege, așa cum a fost el amendat de comisia juridică, dar nu poate beneficia de grațiere, deoarece apare enumerat în art. 6 alin 1. În realitate, cei care au comis infracțiunea de viol nu vor fi nici amnistiați și nici grațiați în condițiile actualei legi, deoarece articolul referitor la amnistie are următoarea formulare „Se amnistiază infracţiunile pentru care Codul penal sau legile speciale prevăd o pedeapsă privativă de libertate până la 7 ani inclusiv sau amenda”. Importantă aici este sintagma „pedeapsă privativă de libertate până la 7 ani inclusiv”. Având în vedere că pentru viol pedeapsa maximă este de 18 ani, deci peste limita impusă de lege, de 7 ani, infracțiunea nu îndeplinește condițiile necesare pentru a fi amnistiată. Așadar, toți violatorii vor rămâne în închisoare, nu vor umbla liberi pe străzi. Același lucru este valabil și pentru infracțiunile de corupție și restul infracțiunilor despre care am auzit zilele acestea că vor fi iertate de Parlament.

Referitor la grațiere, în marea majoritate a cazurilor pentru care legea se poate aplica, pedepsele vor fi reduse. Grațiere totală va fi aplicată doar infracțiunilor minore. Am auzit cu toții cazuri de bătrâni care au ajuns în închisoare pentru că au mutat un gard, sau au furat o pâine, ș.a.m.d.. Aceste persoane sunt vizate de lege. Despre ele se consideră că nu reprezintă un pericol public și pot fi reintegrate în societate. Nu violatorii, nu cămătarii, nu tâlharii. Ei vor rămâne „la răcoare” și-și vor duce pedeapsa până la capăt.

De asemenea, legea impune anumite condiții pentru cei care vor beneficia de pe urma grațierii, și anume, dacă în curs de 3 ani săvârşesc cu intenţie o infracţiune vor executa, pe lângă pedeapsa stabilită pentru acea infracţiune şi pedeapsa sau restul de pedeapsă rămas neexecutat ca urmare a aplicării legii. De asemenea, niciun recidivist nu va putea beneficia de amnistiere sau grațiere.

Pentru un jurist, explicația este destul de simplu de înțeles, pentru un cetățean de rând, nu prea. Mai ușor înțelegi ce spune Băsescu, „Parlamentul vrea să îi scape pe corupți”, decât ceea ce am scris mai sus. Acuzația lui Băsescu are o singură propoziție, pe când explicația mea, destul de multe fraze încâlcite, presărate cu termeni juridici. Ce să-i faci, astă-i dreptul. N-ar trebui să stigmatizăm un proiect de lege, și inițiatorii săi, pentru că nu l-am putut înțelege, când el este menit a scuti România de multe alte condamnări la CEDO. Ar trebui în schimb să ne uităm mai bine la cei care aduc astfel de acuzații și credibilitatea lor, având în vedere că nu o dată au fost prinși cu minciuna. Băsescu și ai lui au strigat de prea multe ori „lupul!”, când o să încetăm să îi mai credem?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

8 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 dec, 2013
briciu
PINOCHIO
il doare in cot pe pontulica de CEDO toata treaba e cum sa-i scape pe penalii din cel mai penal parlament din europa !!
restul e doar o poveste de adormit copii, asa ca noapte buna presa presh !
14 dec, 2013
elvira
CINE are nevoie arzatoare de aceasta lege in Romania?Care mai este rostul justitiei?Cind tribunalul a stabilit o pedeapsa de pina la 7 ani se presupune ca persoana respectiva a meritat acest lucru prin faptele grave comise.Actul justitiei va cadea in derizoriu. Unii ii prind si altii le dau drumul.Ce este de discutat si modificat, si de ce?In ritmul asta cit de curind vom avea legi impotriva victimei si pagubasului?
13 dec, 2013
cantautor
Pretextul legii

Iniţiatorii susţin că legea privind amnistia şi graţierea este necesară deoarece penitenciarele sunt supraaglomerate. Dar ca să fie eliberate penitenciarele era suficientă numai graţierea, nu şi amnistia.

Lista politicienilor albiţi prin lege

În cazul în care legea va intra în vigoare în forma actuală, vor scăpa de închisoare prin graţiere sau vor avea chiar cazierul albit prin amnistie o serie de demnitari.

1. Adrian Năstase (fost premier) – 3 ani de închisoare pentru şantaj (nedefinitivă). Chiar dacă la recurs primeşte o pedeapsă mai mare de 7 ani, infracţiunea tot ar fi amnistiată. Condamnarea la doi ani de închisoare în „Trofeul Calităţii”, executată, ar fi amnistiată.

2. Dan Voiculescu (fost senator) – 5 ani de închisoare în „Dosarul ICA“. Voiculescu ar scăpa de închisoare, infracţiunea fiind amnistiată. În dosarul de şantaj al Antena 3, pedeapsa sa şi a celorlalţi inculpaţi ar fi amnistiată.

3. Cătălin Voicu (fost senator) – 5 ani de închisoare pentru corupţie, în prezent încarcerat la Jilava. Va ieşi din închisoare prin graţierea pedepsei pe care o execută.

4. Relu Fenechiu (fost ministru) – 5 ani de închisoare în dosarul „Transformatorul“ (nedefinitivă). Va scăpa de închisoare prin graţierea pedepsei.

5. Decebal Traian Remeş (fost ministru) – 3 ani de închisoare în dosarul “Caltaboşul”, în prezent încarcerat. Va ieşi din închisoare prin graţiere.

6. Codruţ Şereş (fost ministru) – 6 ani de închisoare pentru trădare. Dacă în recurs pedeapsa nu va fi mărită, aceasta va fi graţiată.

7. Miron Mitrea (fost ministru) – Judecat în primă instanţă pentru luare de mită. Dacă va fi găsit vinovat şi condamnat la o pedeapsă de până în 6 ani de închisoare, aceasta va fi graţiată.

8. Liviu Dragnea (vicepremier) - Judecat în primă instanţă în dosarul „
13 dec, 2013
Peter
MISTIFICARE
Dragi comunisti si urmasi de securisti , rosii ca steagul PSD si fondul acestui jeg de publicatie imunda, va informez ca oricate efortori si oricati bani ve-ti investi in campania asta murdara de mistificare a adevarului, de a arata ca negrul este alb, ca amnistia pe care o propuneti nu va afecta viata sociala si economica a celor care muncesc cinstit nu ve-ti reusi.
13 dec, 2013
cantautor
pentru "esti cretin"
ma intereseaza ca cei dovediti corupti sa stea acolo unde au fost trimisi,exact cum doreste si premierul...
daca ai amici in aceasta situatie,programeaza-te la vizite..
13 dec, 2013
esticretindecitetratez
Nu ești doar prost...
...ești și dislexic. Citește articolul, nătărăule, înainte să comentezi ca postacul băsist. Infracțiunile de corupție NU SUNT AMNISTIATE. Ți-am scris cu litere mari, poate reușești să citești și tu.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ