Ziua manipularilor: statul de drept e bine-mersi

| 11 dec, 2013

Una din adevaratele probleme ale zilei de ieri este data de comportamentul absolut panicard al alesilor, al celor care ar fi trebuit sa stie ce e adevarat si ce nu, ce voteaza si ce nu.

Daca ati fi citit stirile de pe fluxurile agentiilor de stiri, ieri, ati fi crezut ca Romania este sub asediu si ca statul de drept este pulverizat. Panica, soc si groaza – scapa violatorii si coruptii, parlamentarii isi refac super-imunitati, cine are dosare scapa, incep cianurile sa curga pe scari samd...

Le trecem in revista, pentru a vedea cat de departe s-a ajuns cu manipularea si cat de falsa e imaginea conturata, de fapt. Un avertisment pentru talibani – daca vreti doar sa strigati ca pica drobul de sare, analiza de aici nu va este de niciun folos. Textul de fata este dedicat celor care vor sa treaca peste titluri tabloide si urlete de groaza.

Sigur ca nu ii creditez pe parlamentari cu buna-credinta, sigur ca toti incearca sa isi scape pielea si sa se protejeze. O fac parlamentarii in plen, o face presedintele care se ascunde in spatele imunitatii sale, o fac pana la urma si cetatenii obisnuiti, nu mai vorbesc de companii private si chiar voci din societatea civila. Dar nu despre asta e vorba aici...

Inainte de orice, insa, o observatie: una din adevaratele probleme ale zilei de ieri este data de comportamentul absolut panicard al alesilor, al celor care ar fi trebuit sa stie ce e adevarat si ce nu, ce voteaza si ce nu. Foarte multi parlamentari s-au speriat ieri de propria umbra si au preferat sa fuga din Parlament in loc sa stea calmi, sa citeasca ce au in fata si sa decida cu mintea proprie. Si nu vorbim doar de parlamentarii noi, la primul mandat, usor influentabili, ci si de lideri cu greutate, oameni cu experienta, care ar trebui sa stie mai bine. Daca ar fi existat ceva mai multa ratiune si responsabilitate, o parte din agitatia zilei de ieri ar fi fost usor stinsa.

Cateva raspunsuri la intrebarile zilei de ieri.

-          Legea amnistiei: scapa sau nu coruptii? Raspuns simplu – categoric, nu! Inca de la inceput, si cu atat mai mult dupa interventia premierului, cele 4 infractiuni legate de coruptie (luare de mita, dare de mita, trafic de influenta si primire de foloase necuvenite) nu fac parte din cele care pot fi amnistiate. Altfel spus, nu ies coruptii din inchisori, asa ca panica se poate opri. Nu pleaca, evident, nici violatorii, criminalii, talharii sau autorii de infractiuni grave. Ar putea pleca, daca parlamentarii au suficient curaj sa repuna legea pe ordinea de zi, cca 10.000 de condamnati, nerecidivisti, cu pedepse mici, pentru a mai decongestiona un sistem si asa supra-aglomerat. Amnistia este o practica civilizata intr-o tara democratica si are exact acest scop. Sigur ca, daca urla talibanii, ratiunea este intunecata si parlamentarii tremura. Cum au tremurat si ieri.

Legea minelor: incepe sau nu Rosia Montana? Nu incepe, dar nu a fost vorba despre Rosia. A fost vorba despre intreaga industrie miniera, pusa in pericol de panica zilei de ieri. Exista cateva consecinte nediscutate ale votului de ieri – cateva sute de oameni vor pleca de sarbatori acasa si nu vor mai reveni la locurile lor de munca reale (nu ipotetice); de asemenea, redeventele raman mici, nu vor fi marite, asa cum se intentiona prin aceasta lege; in fine, rolul de control al statului ramane inca unul limitat, desi ar fi fost o sansa de imbunatatire. Aparent, castiga protestatarii de la Rosia. In realitate, castiga cei care vor sa exploateze resurse fara sa plateasca prea mult si pierde statul roman.

Codul Penal: sunt sau nu sunt presedintele si parlamentarii functionari publici? Filosofic vorbind, lucreaza in serviciul public, dar nu sunt si nu pot fi functionari publici. Modificarile de ieri sunt decente si nimeni nu are de ce sa se ingrijoreze – DNA si ANI pot si in continuare sa ii verifice pe parlamentari pentru orice. Nimeni n-a scos infractiunile si pedepsele din Codul Penal. Daca parlamentarii si presedintele ar fi functionari publici, ei n-ar putea fi schimbati prin alegeri. Sigur, nimanui nu-i pasa de astfel de detalii. Suna mai bine discursul despre cum si-au facut parlamentarii noi imunitati. Si cine striga cel mai tare? Chiar Presedintele, cel care beneficiaza de cea mai puternica imunitate din Romania si care nu raspunde pentru nici o acuzatie de aproape 10 ani! Revenind la imunitati – sunt convins ca Guvernul si Presedintele se vor asigura ca parlamentarii pot fi oricand anchetati de ANI si DNA, in ciuda isteriei comentatorilor, iar totul se va calma in cateva zile.

A fost pus ieri statul de drept in pericol? Categoric, nu! Deciziile s-au discutat conform procedurilor legale; ieri, asa cum vedeti si mai sus, s-a votat o lege, una s-a amanat si alta s-a respins. Aduc aceste legi atingere statului de drept? Nu prea au cum – independenta justitiei ramane in picioare, coruptia este in continuare incriminata, coruptii raman in inchisoare, nimeni nu intervine, de fapt, peste alte institutii (nu ca nu si-ar dori). Singurul care aduce atingere stabilitatii institutiilor in Romania este cucul care canta zilnic la ora 18:30 si care continua sa se amestece in treaba altor institutii. Blocarea promulgarii bugetului este, din acest punct de vedere, adevarata „lovitura” de stat, facuta cu scopuri cinice si cu efecte dramatice la nivel economic si social. Sigur, insa, panicarzii portocalii nu au suficient discernamant pentru a accepta acest lucru. E mai simplu sa urli pe net, faci mai multa audienta asa...

Efectul zilei “negre” de ieri, asa cum e numita astazi de diversi analisti: s-a discutat din nou prea putin despre comisia parlamentara adoptata (cand?) tot ieri, menita sa evalueze daca s-a incalcat legea in afacerea Nana (cea in care fiica presedintelui si-a cumparat sute de hectare cu milionul primit de la CEC). Dupa pasul facut de Guvern luni (privind acciza la carburanti), prin care parea ca se castiga liniste si echilibru la varful politicii romanesti, era nevoie de altceva pentru ca tema comisiei sa nu fie una vizibila pe agenda media.

De data asta, complicii cucului si ai demagogiei portocalii au fost chiar parlamentarii panicati, care au contribuit prin comportamentul lor haotic de ieri la imaginea unei furtuni intr-un pahar cu apa.

 

Dan Sultanescu este analist politic, www.infopolitic.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 dec, 2013
Andrei
Nu cred ca se poate numi stat de drept faptul ca un individ poate sa lase fara locuri de numca o comunitate numai ca sa vrea el
11 dec, 2013
ramona
Este o zicala " cand doi oameni iti spun ca esti beat dute si te culca " urmariti ce spune Olanda , SUA,UE,UK si poate taceti si dvs.ca deja miroase urat dinspre USL.
11 dec, 2013
Victor Ilici
Domnu' Dan... Mergeți dumneavoastră la sediul Infopolitic și mai născociți un sondaj prin care să ne convingeți că la următoarele alegeri 99% din români ar vota cu Ponta și cu PSD, că ar fi de acord cu exploatarea de la Roșia Montană și să bage la închisoare elementele anti-sociale care deranjează liniștea și ordinea publică la Pungești... Bineînțeles, în locul politicienilor băgați nevinovați acolo.

Curat murdar, tovarășe Ilici! Cum naiba mai dormi noaptea?
11 dec, 2013
cantautor
tot asa,bine-mersi..cu statul de drept
Ambasada SUA a transmis o reactie extrem de dura fata de modificarile Codului Penal din sedinta de ieri a Camerei Deputatilor. "Această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României", se arata in pozitia Ambasadei SUA transmisa HotNews.ro.

Declaratia integrala a Ambasadei SUA:

"Un principiu de bază al democraţiei arată că toţi oamenii sunt egali în faţa legii.

Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse.

Această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României. Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali cât şi străini, când iau în calcul unde să investească".
11 dec, 2013
cantautor
mai dar ce destept esti tu ,in calitate de consilier al lui Ponta si ce "neintelegatori "suntem noi:
reactia Olandei si a CE,a UNJR,a CSM,tot furtuna intr-un pahar cu apa este?
"Camera Deputatilor a adoptat, marti, doua legi de modificare a Codului Penal. Practic, parlamentarii juristi au schimbat definitia "conflictului de interese", au scos actele administrative din sfera sa, au micsorat pedeapsa maxima de la 5 la 3 ani, au scos parlamentarii, presedintele si profesiile liberale din randul functionarilor publici, au micsorat termenul prescriptiei speciale si au marit la maxim perioada in care un inculpat care isi acopera prejudiciul integral poate beneficia de reducerea pedepsei. Vezi toate modificarile si toate mizele in articol.

Miza majora: prin scoaterea parlamentarilor din randul functionarilor publici acestia nu vor mai putea fi cercetati de DNA sau Parchet pentru fapte de coruptie care se aplica functionarilor publici.

A doua miza majora este scoaterea actelor administrative din sfera "Conflictului de interese". Astfel, aceasta institutie juridica a fost practic golita de continut. Concret, primarii sau ministrii nu mai pot fi acuzati de conflict de interese.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ