Protestele anti-Roșia Montana:100 de persoane legitimate de jandarmi pentru că mărşăluiau neautorizat

| 19 noi, 2013

Au fost nevoie de 12 săptămâni consecutive pentru ca din protestul din ce în ce mai anemic din Piața Universității să se cearnă concluziile precum și grupul compact de susținători-organizatori.

Practic, ajuns la a 12-a ediție și rămas fără însăși miza pentru care scotea oamenii în stradă, proiectul așa cum a fost prezentat fiind protestul mai reunește doar grupul organizatorilor direct interesați în perpetuarea scandalului public, undeva între 50 și 100 de participanți. Efortul acestora a crescut invers proporțional cu subțierea protestului, aflat în evidentă hemoragie de credibilitate și participanți.

ONG-urile au făcut apel la tot arsenalul propagandistic de rigoare, nereușind într-un final decât să încetinească inevitabilul, blocajul total pe fondul dezinteresului general. Au apelat la studenți și aceștia le-au întors spatele, au exacerbat dinamica protestului, ajungând la marșuri de zeci de km prin capitală.

Au încercat redeșteptarea interesului românilor prin apelul la antipatia profundă pe care majoritatea acestora încă o resimt față de președintele Traian Băsescu, dar nici cu o escală făcută în fața palatului prezidențial, protestul nu a mai revenit la dimensiunile inițiale. Am fost martorii unor manipulări de media comandate pe căi oculte și prin care s-a încercat descrierea în presa străină unei veritabile ”toamne românești” a protestelor, ca replică la primăvara arabă și vara turcească. Cu toate acestea, protestul și-a dat duhul cu mult înainte ca toamna extrem de blândă și călduroasă să facă loc sezonului rece.

Efervescența protestului s-a stins, oamenii au rămas în case și pe măsură ce a devenit evident că în stradă a mai rămas doar o categorie anume, extrem de vocală și de interesată ca protestul să nu intre în colaps, au început să apară și protestele cu forțele de ordine.

Cu toate excesele văzute în trecut, în timpul guvernelor Boc și MRU, jandarmeria și forțele de ordine au dat dovadă de o exemplară moderație și fermitate în gestionarea protestului. Unii comentatori au afirmat chiar că am fost aceste proteste au fost primele gestionate de o manieră occidentală, char dacă la un moment dat provocările și violențele au ajuns la o limită critică, în care însuși ministrul Culturii, Daniel Barbu a fost agresat.

La ediția penultimă s-au operat legitimări în zona Pieței Unirii. De această dată, Jandarmeria a reușit performanța să legitimeze întregul grup al protestatarilor, blocați de forțele de ordine pe strada paralelă cu Parcul Cișmigiu, acțiune de natură să circumscrie dimensiunile liliputane ale manifestației și să descurajeze marșul acestora în direcția Palatului Parlamentului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 noi, 2013
Ileana
Copiii astia habar nu au pe ce lume traiesc dar sunt agitati de cei care au interese. Tot ei le baga in cap ca e dreptul lor sa faca orice au ei chef cat timp au ei chef. Daca nu a luat nimeni masuri mai bine de 2 luni, acum sunt uimiti cand o face.
Era momentul ca jandarmeria sa isi ia rolul in serios. Acum ce-ar trebui sa facem, sa ne adunam in strada de cate ori nu ne convine ceva? Cine mai munceste in tara asta?
19 noi, 2013
cantautor
violente tratate de o maniera occidentala....
se pare ca habar nu ai cum sunt tratate manifestarile neautorizate in occident...
articolul nu are subiect,ce s-a intamplat cu proiectul,cu comisia,cu restul....cine raspunde..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ