Nu îţi IMAGINAI ASTA! Cum se botezau creştinii în urmă cu 2.000 de ani

| 01 iul, 2014

Despre botezul primilor creştini avem mărturii concrete în cartea Sfintei Scripturi, în învăţăturile Sfinţilor Apostoli, în scrierile istoricilor, dar mai ales în operele Sfinţilor Părinţi ai Bisericii.

Botezul a fost instituit de către Mântuitorul Hristos, după Înviere, şi a fost, într-un fel, o poruncă, o misiune dumnezeiască de împlinit: "Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh." (Mt. 28)

Cine participa la primirea Sfântului Botez şi în ce fel?

Citeşte şi: Ce nu ştiai despre taina BOTEZULUI! Preoţii se feresc să spună ASTA


În primul rând, se făcea, oarecum, o înscriere pentru primirea Tainei Botezului şi doar catehumenii se puteau înscrie; căci Botezul se săvârşea mai multor persoane în acelaşi timp, doar la marile sărbători: Paşti, Rusalii, Crăciun, Bobotează etc, scrie ziarul Bisericii.

Catehumenii reprezentau categoria celor care în mod treptat primeau învăţătura de credinţă de la cateheţi (învăţători) şi care participau frecvent la cateheză. Ei se pregăteau întâi pentru primirea învăţăturii creştine şi aveau dreptul să participe la Liturghie doar până la momentul de după citirea şi explicarea Sfintei Evanghelii. Trebuia ca întâi să cunoască învăţăturile fundamentale ale Bisericii Ortodoxe ca astfel să poată sta "drepţi" şi să se apere de învăţăturile eretice din vremea aceea.

Aceşti catehumeni sau învăţăcei, în Biserica din primele secole creştine până la primirea Botezului, trebuiau să treacă prin trei etape sau trepte: a ascultătorilor, a îngenunchetorilor şi a luminaţilor. După aceste denumiri ale cateheţilor, ne dăm seama de rolul şi posibilitatea lor în participarea la comunitatea religioasă a vremii. Deci ascultau până la un anumit timp slujba, puteau îngenunchea alături de credincioşi şi puteau primi luminarea sau iluminarea, întâi prin credinţă şi învăţătură, şi apoi prin Botez.

Perioada catehumenatului se termina cu o examinare pe care o făcea episcopul şi care stabilea cine putea primi Botezul; şi îi înscria pe cei vrednici la primirea Tainei.

Pentru cei care urmau să primească Botezul, credincioşii făceau rugăciuni speciale în cadrul Sfintei Liturghii şi îi pregăteau pentru momentul exorcizării, al lepădării de diavol şi pentru mărturisirea credinţei în Hristos.

Toate aceste etape îl făceau pe candidat să primească Botezul ca o dorinţă ce îşi avea izvor în intimitatea fiinţei sale, căci întâi de toate se pregătea sufleteşte.

Tag-uri: biserica, botez, crestini
loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

8 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 iul, 2014
Părintele Cleopache
Ştiaţi că:
- Iisus s-a născut din mamă virgină, aceasta fiind fertilizată in vitro de către o fantomă ?
- deţine recordul mondial pentru cea mai lungă perioadă de abstinenţă sexuală şi anume 33 de ani ?
- exceptând faptul că era tâmplar, mai practica iluzionismul, medicina alternativă şi multe alte practici “magice” ?
- inelele lui Saturn sunt de fapt prepuţul lui Iisus, fapt dovedit de teologul Leo Allatius ?
- Biblia afirmă că Iisus era o forma de viaţă neconvenţională, fiind alcătuit din pâine integrală şi vin Chateau Cheval Rouge ?
- îi iubeşte atât de mult pe americani încat a ţinut secret mântuirea sa până în anul 1492 ?
- poate merge pe apă pe care o transformă în vin, pentru ca apoi, prin tranzitivitate, să poată merge şi pe vin ?
- a reuşit să se supună sacrificiului suprem chiar dacă, fiind atotştiutor, cunoştea faptul că după trei zile va învia ?
- a murit şi a înviat de peste 2000 de ori ?
- este primul caz uman confirmat de înălţare/decolare ?
- unul dintre hobby-urile sale este apariţia în visele schizofrenicilor ?
- numele său real este Conchita Wurst ?
02 iul, 2014
Părintele Cleopache
Maica Ecaterina şi maica Filofteia sunt prezente la slujba de Izvorul Tămăduirii:
- Ai luat agheasmă ?
- Eee, am luat p~~a.
- Şi eu, ca proasta, am luat agheasmă !

************
Măicuţele mergeau pe bicicletă prin curtea mănăstirii. Maica stareţă:
- Nu mai faceţi atâta gălăgie, fetelor, că vă pun şaua la loc !

************
Un fost elev, la reuniunea de 10 ani, se adresează profesorilor săi din liceu:
- Stimaţii mei profesori, mă tot frământă o întrebare: chiar atât de idiot eram, de mă tot lăsaţi corigent ?
- Vaaai, se poate, părinte ?

************
Merge o femeie la un popă:
- Părinte, spovedeşte-mă. I-am făcut l~~a lui bărbatu-mi-o.
- Femeie, spune de trei ori Tatăl Nostru şi apoi mergi la râu să te speli pe mâini !
Pleacă femeia să se spele după ce a spus Tatăl Nostru, apoi ajunge acasă.
Soţul: Unde ai fost Mărie ?
- La râu, să mă spăl.
- Si cụ cine te-ai întâlnit acolo ?
- Cụ preoteasa, făcea gargară.

************
De ce merge Iisus pe apă ?
- Orice rąhąt pluteşte.

************
Care este numele real al lui Iisus ?
- Conchita Wurst.

************
Un pedofil, după moarte, rătăcind pe la poarta Raiului, îl întreabă pe Sfântul Petru: “Îl caut pe pruncul Iisus. Este aici ?”

************
Care-i diferenţa între Iisus şi o icoană a lui Iisus ?
- Pentru icoană ai nevoie de un singur cui.

************
De ce moare Iisus în fiecare an ?
- De supărare, pentru că vede că ortonauţii sunt din ce în ce mai idioţi.

************
Se poate ruga un ortonaut în patru labe ?
- Evident că da: una de dimineaţă, două la prânz şi una seara.
01 iul, 2014
Preafericitul Daniel
Comunicat public din partea Patriarhiei Române

Dragi credincioşi, sunt Preafericirea Mea Daniel şi în calitate de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române vă înştiinţez că suntem în pragul colapsului: ţara noastră a rămas fără resurse de rahat!

Din cauza sărbatorilor ortodoxe din ultimele săptămâni, rezerva de rahat a României a fost epuizată. Deşi existau câteva diferenţe de opinie între membrii Sfântului Sinod, când a fost vorba de mâncat rahat, cu toţii au ajuns la un consens şi nimeni nu a mai ţinut cont de funcţie, vârstă şi simpatii, toţi aceştia trecând direct la înfulecat.

Trist este faptul că majoritatea credincioşilor nu s-au mulţumit sa consume rahat în timpul slujbelor, ci şi-au luat si câte doi saci pentru acasă. Absolut toţi enoriaşii au mâncat rahat în timpul slujbelor, în timpul discuţiilor de pe marginea străzii şi chiar alături de familiile lor, la chermeze, nunţi, botezuri sau cumetrii.

Pasiunea pentru consumul de rahat s-a răspândit rapid, astfel că o multitudine de preoţi, diaconi, călugari, episcopi si mitropoliţi s-au apucat, la rândul lor, să mănânce rahat. Din păcate pentru ei, zăcămintele de rahat ale României au fost epuizate, astfel că doar printr-o minune va mai fi descoperit vreun zăcământ de rahat care încă n-a fost consumat în această ţară. În acest mod se poate explica de ce, în ultima perioadă, foarte mulţi credincioşi au început să mănânce rahat în afara ţării, chiar si prin moschei, sinagogi si temple.

Cu sufletul plin de speranţa că vom identifica un nou zăcământ de rahat pe teritoriul ţării noastre, astfel încât să nu fie nevoie sa apelăm la importuri şi gândindu-ne cu evlavie la Bântuitorul nostru Iisus, vă spun „Fiţi binecuvântaţi, fiilor”. Doamne ajută!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ