Prima casă de rugăciune și de învățătură” multireligioasă din lume. Cum va arăta

| 11 iun, 2014

Nu va fi nici biserică, nici sinagogă, nici moschee, însă elemente arhitecturale ale tuturor celor trei tipuri de construcție se vor regăsi în ceea ce ar putea deveni prima „casă de rugăciune și de învățătură” multireligioasă din lume.

Aproape 44 de milioane de euro sunt necesare pentru a construi, în Berlin, acest loc de închinare unic în lume. Dacă s-ar strânge, proiectul ar putea fi gata în 2018, spun inițiatorii lui, membri ai comunității protestante berlineze.

Ideea le-a venit în 2007 când, săpăturile arheologice sub Petriplatz au permis descoperirea fundațiilor a patru biserici. Autoritățile locale au atribuit totuși terenul unei singure comunități: cea protestantă.

Protestanții s-au gândit însă de la bun început să valorizeze locul ca pe un punct focal ecumenic. „De la început am dorit ca acesta să fie un proiect inter-religios, nu un loc construit de creștini”, a subliniat pastorul Gregor Hohberg, reprezentant al comunității protestante, care se va ocupa de organizarea activității religioase din viitorul lăcaș de cult alături de rabinul Tovia Ben-Chorin și de imamul Kadir Sanci, de origine turcă.

„Am vrut să resuscităm acest loc, dar nu construind o nouă biserică, ci construind un loc care spune ceva despre viața religioasă din Berlinul de astăzi”, a explicat și Roland Stolte, unul dintre cei doi reprezentanți protestanți din consiliul de administrație al comunității.

Religia nu ocupă un loc central în viața berlinezilor, dacă ne gândim că 60% dintre ei se declară fără religie, potrivit datelor oficiale din 2010. În schimb, 18% dintre cei 3,4 milioane de locuitori ai orașului se declară protestanți, iar 8,1% musulmani, în timp ce 0,9% sunt evrei.

În acest context, pastorul Hohberg și-a declarat reticența cu privire la reușita unei case de rugăciune comune, deoarece, spunea el „risca să îi facă pe oameni să respingă inițiativa mai degrabă decât să îi atragă. Iar noi voiam să ne adresăm și celor mai conservatori, pentru a arăta că dialogul inter-religios este nu numai posibil, ci și important”.

Prin urmare, decizia organizatorilor acestui proiect a fost aceea de a oferi fiecărei religii un spațiu egal pe același etaj. Fiecare religie va avea sala ei de închinare, însă cele trei vor putea fi și deschise într-o sală comună, unde credincioșii s-ar putea întâlni pentru a discuta.

A nu se confunda cu ecumenismul

Dialogul interreligios, a cărui promovare stă oficial la baza acestui proiect, rămâne un subiect dificil de abordat în lumea religioasă în parte fiindcă este deseori confundat cu ecumenismul. Însă, în timp ce ecumenismul este o mișcare în cadrul creștinismului, care urmărește restabilirea unității în cadrul bisericii creștine, de orice confesiune, dialogul interreligios țintește la promovarea respectului reciproc, fără să estompeze granițele între religii.

Scopul mișcării de dialog interreligios este acela de a alimenta toleranța între membrii diferitelor religii ale lumii și cooperarea în pofida granițelor doctrinare. Nu este un obiectiv al aceste mișcări să reconcilieze adepții diverselor religii într-o comunitate unică, ci urmărește, potrivit numelui, să cultive relații mai bune între acestea printr-o comunicare mai bună.

De ce nu ne-am bucura de o astfel de inițiativă?

E lesne de realizat de ce un proiect de dialog multireligios ar fi benefic astăzi. Mai puțin evidente sunt motivele pentru care mișcarea interreligioasă nu e o prioritate la momentul actual. Cele mai multe biserici, mai ales creștine, se luptă azi să își mențină unitatea internă sub presiuni care au de a face cu influența culturii în care funcționează. În contextul divizării interne care le generează dileme de identitate, dialogul interreligios pare mai degrabă un element care distrage. Pe de altă parte, problemele sociale care ar putea fi soluționate prin cooperare interreligioasă par să nu mai aștepte.

Cu toate acestea, studiile arată contrariul: consensul în ceea ce priveşte religia nu garantează pacea sau stabilitatea. Ceea ce s-a constatat este că ţările cu cel mai mic grad de diversitate religioasă sunt cele mai violente, în timp ce pluralismul religios este de cele mai multe ori compatibil cu pacea şi societăţile paşnice.

Unii creștini s-au arătat împotriva pluralismului religios reproșând variantelor lui maximale faptul că pretind că toate religiile sunt în egală măsură adevărate sau că, în timp ce o religie este bună pentru o persoană, pentru alta ar putea fi dăunătoare.

Principiul contradicției (dacă se dă A, este imposibil ca A și nonA să fie ambele corecte în același timp), așa cum este numit în logică, face ca această idee a adevărului transreligios să fie considerată falsă în unele cercuri teologice.

În concluzie, e accesibil să lăudăm și să ne bucurăm de inițiative precum casa de rugăciune multi-religioasă. Însă nu este benefic să tratăm acest proiect ca pe o încununare a unor eforturi de înaintare a cauzei religiei indiferent de numele ei. Pentru că, până acolo, credincioșii mai au încă multe de rezolvat. Și este foarte posibil ca acele probleme să nu necesite dialog, ci pură acțiune.

 

Sursă: semneletimpului.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 iun, 2014
Parintele Cleopache
Maica Ecaterina şi maica Filofteia sunt prezente la slujba de Izvorul Tămăduirii:
- Ai luat agheasmă ?
- Eee, am luat p~~a.
- Şi eu, ca proasta, am luat agheasmă !

************
Măicuţele mergeau pe bicicletă prin curtea mănăstirii. Maica stareţă:
- Nu mai faceţi atâta gălăgie, fetelor, că vă pun şaua la loc !

************
Un fost elev, la reuniunea de 10 ani, se adresează profesorilor săi din liceu:
- Stimaţii mei profesori, mă tot frământă o întrebare: chiar atât de idiot eram, de mă tot lăsaţi corigent ?
- Vaaai, se poate, părinte ?

************
Merge o femeie la un popă:
- Părinte, spovedeşte-mă. I-am făcut l~~a lui bărbatu-mi-o.
- Femeie, spune de trei ori Tatăl Nostru şi apoi mergi la râu să te speli pe mâini !
Pleacă femeia să se spele după ce a spus Tatăl Nostru, apoi ajunge acasă.
Soţul: Unde ai fost Mărie ?
- La râu, să mă spăl.
- Si cụ cine te-ai întâlnit acolo ?
- Cụ preoteasa, făcea gargară.

************
De ce merge Iisus pe apă ?
- Orice rąhąt pluteşte.

************
Care este numele real al lui Iisus ?
- Conchita Wurst.

************
Un pedofil, după moarte, rătăcind pe la poarta Raiului, îl întreabă pe Sfântul Petru: “Îl caut pe pruncul Iisus. Este aici ?”

************
Care-i diferenţa între Iisus şi o icoană a lui Iisus ?
- Pentru icoană ai nevoie de un singur cui.

************
De ce moare Iisus în fiecare an ?
- De supărare, pentru că vede că ortonauţii sunt din ce în ce mai idioţi.

************
Se poate ruga un ortonaut în patru labe ?
- Evident că da: una de dimineaţă, două la prânz şi una seara.
15 iun, 2014
Breaking news de la BOR
Biserica Ortodoxă Română a lansat şamponul mănăstiresc şi balsamul duhovnicesc

Doamnelor şi domnilor, fraţi şi surori! Deoarece nu doreşte ca drept-credincioşii să intre în contact cu produse de provenienţă păgână, Preafericitul Patriarh Daniel a hotărât ca aceştia să folosească doar şamponul Arsenie Boca, plin de har, 100% ortodox, destinat spălării pe creier.

Puteţi gândi cu propria minte fără să aveţi nevoie de clişeele promovate de preoţi? Creierul dumneavoastră funcţionează ireproşabil? Logica, raţiunea şi spiritul critic vă definesc? Aveţi bacalaureat sau aţi finalizat studiile universitare? Noul şampon Arsenie Boca vă eliberează de aceste afecţiuni diabolice, permiţând doar „învăţăturile” Bisericii. Aveţi îndoieli în privinţa religiilor şi a zeilor? Doriţi să scăpaţi de păcatul strămoşesc: circumvoluţiunile? Neuronii constituie o povară? Sinapsele vă incomodează? Harul şamponului Arsenie Boca face ca toate aceste impedimente apăsătoare să dispară ca prin minune, lasându-vă creierul neted astfel încât muştele să vă poată patina pe el.

Reţineţi faptul că doar astăzi Biserica Ortodoxă Română vă vine în ajutor pentru a ajunge în Rai. Cumpărând produsul de mai sus, primiţi, în mod suplimentar, un pachet de lumânări şi o porţie de colivă. Toate acestea la preţul de numai 30 de arginţi! Nu mai aşteptaţi! Sunaţi chiar acum la 0722.666.666 şi veţi beneficia de o promoţie de-a dreptul divină!

Folosiţi zilnic şamponul Arsenie Boca pentru a avea o minte ageră precum cea a unei râme călcată de tramvai! Cel mai bun remediu împotriva maladiei numită inteligenţă!!!
11 iun, 2014
Breaking news de la BOR
La Patriarhie au fost expuse moaştele Mielului cu O Nară

Începând de astăzi, toţi credincioşii care vor ajunge în zona Dealului Mitropoliei din Bucureşti se vor putea închina la racla cu moaştele Sfântului Miel cu O Nară. Aducerea acesteia în România este rezultatul a patru luni de discuţii purtate între reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi călugării de la Muntele Athos. Aceştia consideră că efortul le va fi răsplătit pe măsură, mai ales din punct de vedere financiar.

“Mielul cu O Nară alină suferinţele din sufletele celor care cred în puterea sa vindecătoare. Fără sacrificiul suprem al acestuia, n-am fi ajuns să avem o credinţă bimilenară. Sau dacă am fi avut, aceasta n-ar fi fost desăvârşită. Rugămintea pe care o am faţă de credincioşi este ca aceştia să sărute cuviincios mielul şi să reţină faptul că mai întâi pielea trebuie dată înapoi.” a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Iulian Capsache.

Viaţa Sfântului Miel cu O Nară a fost una agitată, care s-a terminat într-un mod nefericit. El a fost prigonit de femei, care îl frecau până când i se făcea rău şi vomita. Spre sfârşitul vieţii, acesta a fost prins de câteva păgâne care l-au decalotat şi apoi l-au îngropat. În tradiţia populară se spune că Mielul Mântuitor a înviat într-a treia zi după fripturi şi s-a ridicat la ceruri, iar ortodocşii consideră că expresia “Credincioşi, să luaţi mielul !” este de bine.

Patriarhul Daniel promite că va continua să aducă în ţară rămăşiţe trupeşti ale câtorva sfinţi în perioada ce urmează: “Dacă se vor îmbulzi şi la următoarele sărbători, credincioşii vor avea câteva surprize foarte plăcute printre care se numără moaştele Ciocănitoarei Woody şi mantia Cuviosului Superman.”

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ