Când NU au voie femeile să intre în biserică. Ce legătură au zilele ”murdare” cu credința

| 21 mai, 2014

Deşi prezenţa femeii în Biserică are un rol extrem de important din punct de vedere religios, există interdicţii cu privire la accesul în lăcaşele de cult. Sunt acestea reale sau pure superstiţii?

 

Majoritatea celor care merg cu regularitate la biserica suntem noi, femeile. Noi respectăm cu stricteţe ritualurile bisericeşti şi tot noi ducem mai departe, transmiţând, din generaţie în generaţie, puterea credinţei creştine. Suntem urmaşele Sfintei Născătoare, dătătoare de viaţă. În ciuda scrierilor religioase, potrivit cărora, odată botezaţi, suntem cu toţii fiii lui Hristos, barbaţi şi femei deopotriva, tocmai nouă, celor mai înverşunate păstrătoare ale tradiţiilor creştine, ni s-au impus, cu vremea, anumite interdicţii legate de accesul în lăcaşele de închinăciune, scrie unica.ro.

Reguli sau superstiţii? La un moment dat, mai-marii Bisericii au gasit de cuviinţă că nu avem voie să păşim în lăcaşele de cult în zilele "murdare" ale lunii, când nici să ne împărtăşim, nici să luăm anafura sau apa sfinţită nu ne este permis. Apoi, intrarea în Altar e interzisă cu desăvârşire, încă din primele clipe de viaţă, la botez doar băieţeii fiind închinaţi şi acolo.

Doar călugăriţele au acces în Altar, pentru a aprinde candele şi lumânări şi pentru a face curaţenie. Nouă ne este permis numai la sfinţirea unui lăcaş de cult. Preoţii zilelor noastre, în special cei care încurajează perpetuarea credinţei creştine, sunt mai permisivi. Explicaţia interdicţiei accesului în biserica în perioada menstruaţiei ar fi una cât se poate de simplă.

La vremea când a fost impusa restricţia, femeile nu aveau lenjerie intimă, nici absorbante. Prin urmare, exista posibilitatea murdăririi lăcaşului de închinăciune. Astazi, situaţia este cu totul alta. Cât despre accesul în Altar, unde exista icoana care reprezintă atât barbatul, cât şi femeia, unde Sfânta Fecioara Maria a fost dusa, la vârsta de 3 ani, de arhiereul Zaharia, restricţia rămâne.

Departe de a fi un blestem, chestiune interzisa prin însăşi natura credinţei, avatonul este o lege menită sa interzica accesul femeii în anumite manastiri ortodoxe. Acesta a fost dat, iniţial, pe pamântul Sfântului Munte Athos, în Grecia, unde salaşluiesc numai calugari bărbaţi. Urmând aceeaşi tradiţie monahala, mai multe manastiri din lume au preluat avatonul, precum Manastirea Frasinei, din judeul Vâlcea, în localitatea cu ironicul nume Muereasca. Aici nu au voie sa intre femei, nu se consuma niciodata carne şi se ţin slujbe de la miezul nopţii până în zori.

 

 

Tag-uri: biserica, femei
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 iul, 2014
Breaking news de la BOR
Fiindcă nu are încredere în băncile de spéŕmã, un preot a decis să-şi ţină spéŕma în sfântul potir

O consecinţă directă a crizei este că tot mai puţini oameni au încredere în bănci, inclusiv băncile de spéŕmã, arată un sondaj recent. Astfel, un preot inventiv a decis să-şi păstreze spéŕma în sfântul potir, departe de privirile curioase ale credincioşilor sau de eventualele enoriaşe care poftesc la boaşele părintelui.

“Să-mi depun spéŕma la bancă ? Aţi înnebunit ? Nu mi-aş depune nici măcar banii pe care-i obţin prin jupuirea fraierilor care vin să-mi asculte sporovăiala duminicală.” a spus părintele Maricel Pedofileanul. “Ăia de la bancă sunt nişte incapabili, poţi să te trezeşti că îţi pierzi în câteva clipe spéŕma de-o viaţă. Eu fac muncă manuală la fiecare rugăciune, nu vreau să mă trezesc că pleacă vreunul cu toată averea mea într-o valiză.”

Pe de altă parte, există preoţi care aleg să-şi păstreze spéŕma în cădelniţă sau în sticlele cu vin liturgic: “Credincioşii sunt de-a dreptul înnebuniţi după vinul liturgic. Într-adevăr, unii se mai întreabă din când în când de ce are gust bizar şi consistenţă cleioasă, dar le spunem că acest lucru se petrece datorită credinţei noastre bimilenare, vii şi nealterate. Intenţionăm ca în viitorul apropiat să introducem în parohii moaşte marinate în spéŕmã, dar acestea vor fi rezervate enoriaşilor premium, acelora care ne fac reclamă pe net sau postează pe Facebook citate din Arsenie Boca, Ilie Cleopa, Iustin Pârvu şi Petre Ţuţea.”
01 iun, 2014
Breaking news de la BOR
Conflict în stil mafiot între două bande de preoţi

Având reputaţia unui loc al moralităţii şi al regăsirii sufleteşti, Catedrala Patriarhală a fost, cu puţin timp în urmă, scena unui atac nemaiîntâlnit. Fiind înarmaţi cu săbii Jedi, câţiva membri ai clanului “Popii Căldărari”, au descins în zona de influenţă a rivalilor din clanul “Popii Ursari”. Disputa a izbucnit din cauza neînţelegerii generate de banii obţinuţi în urma pelerinajului organizat la moaştele făcătoare de minuni ale ciocănitoarei Woody. Până la momentul intervenţiei trupelor speciale de călugări, Bătaia Cea Ruptă din Rai a avut unele consecinţe nefaste pentru ambele tabere: veşminte sfâşiate, credinţe sparte şi haruri fracturate.

Printre cei reţinuţi se numără şi Cuviosul Sofronie, zis şi Tămâie, temut membru al “Popilor Căldărari”, dat în urmărire generală pentru un lung şir de minuni comise cu sânge rece folosind sfântul Levier. “De fiecare dată s-a bazat pe relaţiile lui la Muntele Athos pentru a ocoli legea divină, dar iată că am reuşit să-l arestăm. Va posti şi va face canoane aspre pentru mult timp de acum încolo. Mai pe scurt, a pus-o de mântuire.”, a declarat monahul Ilarie.

Părintele Coşmelie, purtător de cuvânt al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, susţine că mulţumită capturării membrilor celor două clanuri, credinţa strămoşească dacică ortodoxă îşi va putea recăpăta locul binemeritat în inimile enoriaşilor.
27 mai, 2014
Parintele Cleopache
Maica Ecaterina şi maica Filofteia sunt prezente la slujba de Izvorul Tămăduirii:
- Ai luat agheasmă ?
- Eee, am luat p~~a.
- Şi eu, ca proasta, am luat agheasmă !

************
Măicuţele mergeau pe bicicletă prin curtea mănăstirii. Maica stareţă:
- Nu mai faceţi atâta gălăgie, fetelor, că vă pun şaua la loc !

************
Un fost elev, la reuniunea de 10 ani, se adresează profesorilor săi din liceu:
- Stimaţii mei profesori, mă tot frământă o întrebare: chiar atât de idiot eram, de mă tot lăsaţi corigent ?
- Vaaai, se poate, părinte ?

************
Merge o femeie la un popă:
- Părinte, spovedeşte-mă. I-am făcut l~~a lui bărbatu-mi-o.
- Femeie, spune de trei ori Tatăl Nostru şi apoi mergi la râu să te speli pe mâini !
Pleacă femeia să se spele după ce a spus Tatăl Nostru, apoi ajunge acasă.
Soţul: Unde ai fost Mărie ?
- La râu, să mă spăl.
- Si cụ cine te-ai întâlnit acolo ?
- Cụ preoteasa, făcea gargară.

************
De ce merge Iisus pe apă ?
- Orice rąhąt pluteşte.

************
Care este numele real al lui Iisus ?
- Conchita Wurst.

************
Un pedofil, după moarte, rătăcind pe la poarta Raiului, îl întreabă pe Sfântul Petru: “Îl caut pe pruncul Iisus. Este aici ?”

************
Care-i diferenţa între Iisus şi o icoană a lui Iisus ?
- Pentru icoană ai nevoie de un singur cui.

************
De ce moare Iisus în fiecare an ?
- De supărare, pentru că vede că ortonauţii sunt din ce în ce mai idioţi.

************
Se poate ruga un ortonaut în patru labe ?
- Evident că da: una de dimineaţă, două la prânz şi una seara.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ