NU RATA PERSEIDELE! În seara aceasta, un EVENIMENT UNIC pe cer

| 12 aug, 2014

Perseidele vor atinge maxima intensitate  dupa ora 22, in aceasta noapte. Cei care vor să observe acest eveniment special, vor vedea aproximativ 20-25 de "stele cazatoare" pe ora, mai putine decat in mod normal pentru maximul acestui curent din cauza prezentei pe cer a Lunii, care a fost in faza de Luna Plina acum cateva zile.

Cum poti observa Perseidele?

LaStele.ro - prima platforma online din Romania dedicata exclusiv organizarii de "star parties" private sau pentru publicul larg, a adunat opt sfaturi pentru a putea observa meteorii din aceasta seara.

1. Cauta un loc intunecat, ferit de lumina becurilor stradale. Ideal ar fi sa iesi in afara orasului, dar si parcurile pot fi o oaza buna de intuneric. Ai grija sa nu ai copaci foarte inalti chiar langa tine, pentru a putea vedea o parte cat mai mare de cer.

2. Aloca-ti cel putin o ora pentru a observa cerul. Cu cat observi mai mult timp, cu atat ai sansa sa vezi mai multi meteori. Cea mai buna perioada de observatii este dupa miezul noptii pana dimineata.

3. Imbraca-te bine, chiar daca este vara. Stand intr-un loc timp de o ora, vei incepe sa simti frigul. Si insectele vor deveni o problema. Cu cat ai mai putine zone de piele expuse, cu atat te vei bucura mai mult de observatii. Alternativ, ia cu tine un spray contra tantarilor.

4. Ia cu tine o patura sau un izopren. Ca sa observi Perseidele trebuie sa privesti mereu in sus. Daca stai intins pe jos vei avea o pozitie mai comfortabila si nu vei obosi repede.


5. Descarca o harta a cerului valabila pentru luna august. Perseidele par sa apara dintr-un loc situat intre constelatia Cassiopeia si Perseu. Aceste constelatii se vor afla la miezul noptii spre NE. Pe Cassiopeia o vei recunoaste usor deoarece are forma unui "W". Perseu se afla imediat in stanga jos.

6. Ia cu tine o lanterna cu lumina rosie si evita sa privesti in telefon sau spre alte surse de lumini pentru a nu-ti diminua adaptarea ochiului la intuneric. Daca nu ai o lanterna cu lumina rosie poti confectiona una lipind adeziv rosu sau colorand-o cu un marker.

7. Aduna-ti prietenii. Este mult mai distractiv sa vanezi meteori alaturi de prieteni decat singur. Ai cu cine sa te intreci.

8. Invata-ti lectiile. Daca tot vei observa stele cazatoare, ar fi bine sa stii si ce sunt acestea de fapt si care este diferenta intre un meteor, meteorit si meteoroid.

Anul acesta vor mai fi patru curenti de meteori: Draconidele, Orionidele, Leonidele si Geminidele, toate insa in sezonul rece cand observatiile in aer liber sunt mai greu de indurat.

 

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ