O descoperire EXTRAORDINARĂ despre piele. Are o proprietate la care nu te-ai fi așteptat

| 08 iul, 2014

Receptorii de miros nu se găsesc numai în mucoasa nazală: epiderma umană conţine şi ea receptori olfactivi, iar anumite mirosuri plăcute ajută efectiv la vindecarea pielii, arată un studiu realizat de oamenii de ştiinţă din Germania.

În urmă cu puţin timp, cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Munchen, Germania, descoperiseră că, în organismul uman, nu numai nasul, ci şi inima, plămânii şi sângele posedă receptori de miros. Un alt grup de cercetători, de la Institutul Ştiinţific Weizmann, ajunsese la concluzia că receptorii olfactivi s-ar găsi răspândiţi în întreg corpul uman, pe suprafaţa şi în interiorul lui.

Acum, un nou studiu, realizat de oamenii  de ştiinţă de la Ruhr-Universität Bochum a demonstrat, pentru prima oară, că receptorii olfactivi se găsesc şi în epidermă – stratul extern al pielii. Rezultatele au fost publicate în Journal of Investigative Dermatology.

 

CITEȘTE ȘI: Planta care vindecă alergiile pielii, acneea și multe alte probleme cosmetice

 

Autorii studiului nu numai că au identificat 5 tipuri diferite de receptori olfactivi în epiderma umană, dar au şi clonat unul dintre aceştia, numit OR2AT4.

Apoi, au expus celulele sensibile la miros la un compus numit Sandalore – un compus chimic sintetic care imită aroma lemnului de santal. În Asia, uleiul volatil extras din santal este cunoscut de mii de ani şi apreciat atât ca parfum, cât şi ca tratament pentru leziuni ale pielii.

Cercetătorii au constatat că Sandalore a activat celule receptoare de miros clonate, declanşînd o cascadă de reacţii biochimice care implicau ionii de calciu şi care au amplificat considerabil proliferarea şi migrarea celulelor. Aceste fenomene sunt caracteristice procesului de vindecare a leziunilor pielii.

 

CITEȘTE ȘI: De ce înţeapă ţânţarii doar anumite persoane? Explicaţiile cercetătorilor

 

Oamenii de ştiinţă nu au descifrat încă mecanismul din spatele acestui efect benefic al mirosului de santal asupra pielii, dar cred că e vorba despre interacţiuni între keratinocite (celulele care predomină în epidermă) şi neuroni (celule nervoase), de asemenea prezenţi în piele.

 

CITEȘTE ȘI: Cum să-ţi întinereşti vizibil pielea. Uleiul de Luminiţă de Seară, cel mai EFICACE tratament anti-îmbătrânire

 

Studii aflate încă în desfăşurare în alte laboratoare de cercetări indică faptul că uleiul volatil natural de santal ar avea efecte benefice în prevenirea şi chiar tratarea cancerului pielii.

Toate aceste rezultate ar putea inspira noi căi de tratare a unor afecţiuni ale pielii, pornind de la existenţa în epidermă a celulelor capabile să detecteze mirosurile.


CITEȘTE ȘI: Alimente care îţi pot creşte mirosul corpului

 

Sursă: descopera.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ