O mănăstire din România a luat Premiul UE pentru conservarea patrimoniului cultural

| 06 mai, 2014

Proiectul de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea din Biserica Dragomirna, din județul Suceava, a primit luni seară unul dintre cele șase Mari Premii pentru conservarea patrimoniului cultural acordat de UE și de mișcarea Europa Nostra. Proiectul românesc a câştigat şi Premiul publicului, în urma votului a peste zece mii de persoane.

Premiile, menite să să promoveze conservarea patrimoniului cultural din ţările europene, au fost decernate la Viena, în cadrul unei ceremonii patronate de președintele Austriei, Heinz Fischer, de comisarul european Androulla Vassiliou și de tenorul Plácido Domingo, președintele Europa Nostra. 27 de proiecte din întreaga uniune au primit recunoaşteri din partea acestora, 6 au fost distinse cu Marele Premiu şi unul cu Premiului publicului, acordat în urma unui vot online, relatează agerpres.ro.

Proiectul românesc de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea din Biserica Dragomirna a fost desemnat câştigător al Marelui Premiu la categoria „Conservare”, alături de un proiect privind conservarea arhitecturii tradiționale a Caselor Walser în Alagna Valsesia (Italia) şi de un program de conservare pentru cooperativele vinicole din Catalonia (Spania).

Juriul s-a declarat impresionat de nivelul înalt de profesionalism de care s-a dat dovadă în procesul de restaurare și conservare a operi de artă de la Dragomirna, care acoperă aproximativ 900 de metri pătrați de suprafață murală. Lucrările s-au desfășurat într-o perioadă de timp scurtă, iar din echipa de conservare au făcut parte 50 de profesioniști și studenți din diferite țări, sub conducerea unui expert român. Restauratorii au respectat tehnicile originale au folost materiale naturale, tradiționale și reversibile şi au conservat patina originală, se arată într-un comunicat de presă al CE.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 ian, 01:20
Dana Sauciuc
prostia este cel mai tare Xanax din cate exista, dar pt ca avem atatia oameni inteligenti, credem ca totul ne este permis, iar tainele cunoasterii pot fi batjocorite oricum, oricand si de oricine....
07 mai, 2014
Breaking news de la BOR
BOR a lansat noul Xanax Moaşte pentru credincioşii care vor să simtă aroma moaştelor la orice oră

Anunţul a fost făcut de unul dintre reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, Sătănel Iădescu: “Am observat în ultima vreme că foarte mulţi credincioşi simt nevoia gustului de moaşte şi considerăm că este un lucru bine-venit, mai ales în timpul perioadelor reci, când aceştia devin vulnerabili din cauza frigului şi au nevoie de ceva care sa le protejeze trupul si sufletul.”

“Cu toate că Xanax Moaşte este destinat cu precădere persoanelor care manifestă accese de delir mistic, acesta poate fi administrat şi celor care simt nevoia să se închine în timp ce călătoresc cu autobuzul sau şoferilor care au mania de a-şi agăţa la oglinda autoturismului câte un mănunchi de cruci.”, spun producătorii de medicamente.

Noul Xanax Moaşte vine într-o formă atractivă pentru credincioşi, ce-i va face să apeleze fără ezitare la acest medicament. “Ca o noutate, spre deosebire de alte medicamente, acesta poate fi luat cu agheasmă, sau după preferinţă, cu anafură”, a declarat părintele Serafim Zoofileanul.

Peste câteva luni se intenţionează introducerea pe piaţa românească a unui nou remediu psihiatric denumit Distonocalm Tămâie, care, aşa cum îi spune numele, va avea aromă de tămâie şi va fi în principal destinat celor care au un miros neplăcut al gurii din cauza sărutării excesive a icoanelor făcătoare de minciuni. Patriarhul Daniel a declarat că, într-un viitor ceva mai îndepărtat, BOR are în vedere şi lansarea Rudotel Mir, un stimulent pentru cei care vor să participe la proba de lins-viteză a Campionatului de Pupat Moaşte.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ