PREMIERĂ ABSOLUTĂ în muzica românească. Violoncelistul Andrei Ioniţă câştigă concursul internaţional 'Ceaikovski'

| 02 iul, 21:13

Violoncelistul român Andrei Ioniță se numără, alături de un pianist rus, o cântăreață de operă din Rusia și un solist vocal din Mongolia, printre câștigătorii premiilor I decernate la cea de-a 15-a ediție a prestigiosului Concurs Internațional Ceaikovski, informează Reuters și AFP.

Competiția — care a omagiat împlinirea în 2015 a 175 de ani de la moartea marelui compozitor rus Piotr Ceaikovski — reunește o dată la patru ani aproximativ 120 de candidați la patru categorii: pian, vioară, violoncel și canto. Laureații desemnați de juriu pentru fiecare domeniu au fost anunțați într-o ceremonie desfășurată miercuri seara la Moscova, în care primii clasați au primit câte o medalie de aur și 30.000 de dolari.

Tânărul muzician Andrei Ioniță are 21 de ani și studiază la Universitatea de Arte din Berlin. Are deja un palmares important, fiind câștigătorul unor concursuri internaționale precum 'David Popper' de la Varpalota (Ungaria, 2009), Aram Haciaturian din Erevan (Armenia, 2013). În 2014, el a ocupat locul al doilea la concursul internațional ARD din München și la "Grand Prix Emanuel Feuermann" din Berlin. Este cunoscut pentru concertele susținute cu orchestre din Germania, Franța și Rusia, scrie Reuters, menționând că muzicianul român cântă la un violoncel realizat în 1671 de Giovanni Battista Rogeri, ce i-a fost oferit de fundația Deutsche Stiftung Mnusikleben.

La pian, primul loc a revenit rusului Dmitri Masleev, de 27 de ani, absolvent al Conservatorului de Muzică din Moscova, câștigător al mai multor concursuri internaționale.

Mezzo soprana Iulia Matocikina, de 32 de ani, din Rusia, de la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, a fost câștigătoarea categoriei de canto, împreună cu baritonul mongol Ariunbaatar Ganbaatar, de 27, de ani, ambii fiind recompensați cu medalii de aur.

La ediția din acest an, la categoria vioară nu s-a acordat premiul I, ci doar premiul al II-lea. Aceasta a revenit taiwanezului Yu-Chien Tseng, de 20 de ani, care a primit o medalie de argint și 20.000 de dolari.

Laureații concursului vor oferi două concerte de gală în cele două mari orașe din Rusia în care s-a desfășurat competiția. Primul concert va avea loc joi seara, la Moscova, iar al doilea, care va marca și închiderea oficială a manifestării, este programat vineri, la Sankt Petersburg.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ