O mie de euro recompensă pentru descoperirea persoanei care a vandalizat zidul cetății dacice Costești din Munţii Orăştiei

| 18 ian, 11:41

Un anonim pasionat de istorie va oferi un premiu de o mie de euro acelei persoane care va furniza informațiile necesare ce vor duce la prinderea un așa-zis turist care a scrijelit numele unei sfânt inexistent pe o piatră din zidul cetății dacice Costești, din Munții Orăștiei.

Este pentru a doua oară, în numai câteva luni, când aceeași piatră din zid este vandalizată de persoane necunoscute, a declarat luni, pentru AGERPRES, administratorul sitului Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky.

Primul incident a fost semnalat în toamna anului trecut, după ce în zona cetăților dacice din Munții Orăștiei, altele decât Sarmizegetusa Regia, persoane necunoscute au săpat 400 de gropi de mici dimensiuni. Atunci, pe unul dintre zidurile turnului locuință 2 de la cetatea Costești a apărut inscripția "SFÂNTUL GYURCAN", scrisă, cel mai probabil, cu un obiect ascuțit.

La sfârșitul săptămânii trecute, administratorul cetății Sarmizegetusa Regia a observat că acea inscripție a fost scrijelită din nou, cu intenția de a fi distrusă. După ce a semnalat incidentul pe pagina sa de socializare, un prieten i-a transmis administratorului că va acorda un premiu de o mie de euro persoanei care va contribui la prinderea celor care au distrus bucata de zid.

"Cineva tot va spune, pentru o mie de euro. Persoana care oferă premiul este un prieten de-al meu, la care m-am plâns. El va oferi această recompensă. Nu pot să-i dau numele pentru că a ținut să rămână anonim", a afirmat Vladimir Brilinsky.

Potrivit acestuia, faptul că cetățile dacice din Munții Orăștiei nu sunt păzite la fel ca Sarmizegetusa Regia — sit aflat în administrarea Consiliului Județean Hunedoara — este de natură să afecteze starea acestora. "Nefiind păzite, sunt foarte dese cazurile în care se urcă cu ATV-urile până în cetatea Costești. Se distruge drumul, mai multe...", susține Brilinsky.

Există bănuiala că astfel de turiști, care au urcat cu ATV-urile săptămâna trecută la cetatea Costești ar fi putut distruge și blocul de piatră din zidul monumentului istoric. "O incursiune de-asta a coincis cu momentul respectiv, dar nu am nicio certitudine că ei ar fi făcut acel lucru", a menționat administratorul cetății Sarmizegetusa Regia.

Dintre cetățile dacice aflate în Munții Orăștiei, doar fosta capitală a Daciei, Sarmizegetusa Regia, se află în administrarea Consiliului Județean Hunedoara, beneficiind astfel de pază asigurată cu personal angajat și de un regulament strict de vizitare. Celelalte cetăți se află în administrarea Ministerului Culturii și sunt supravegheate de jandarmii montani.

Consiliul Județean Hunedoara a solicitat, în mai multe rânduri, aceste monumente istorice aflate pe Lista UNESCO să fie transmise în administrare autorităților județene, după modelul cetății Sarmizegetusa Regia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ