O mie de familii rămân fără nicio sursă de venit după reducerea activităţii la Roşia Montană

| 31 mar, 2014

După reducerea activităţii companiei Roşia Montană Gold Corporation, care a dus la disponibilizări masive şi sistarea programelor sociale şi de investiţii în zonă, în luna aprilie aproximativ o mie de familii vor rămâne fără sursă de venit.

Compania RMGC a decis să ia măsuri drastice, care au echivalat cu disponibilizări colective şi cu sistarea programelor sociale implementate în zonă. Mai exact, RMGC desfiinţează peste 80% din posturile create în zonă, însă se speră că măsura va fi doar temporară, până când guvernul va aviza proiectul minier, ceea ce va permite companiei să angajeze mii de oameni, se arată într-un comunicat remis RomaniaTV.net.
Măsurile vin ca urmare a întârzierilor "nejustificat de mari" în registrate în procedurile de autorizare a proiectului minier de la Roşia Montană.

Cumulat, circa 1.000 de familii din zona minieră a Munţilor Apuseni vor fi afectate de reducerea activității companiei miniere. 373 dintre cei 481 de salariați ai RMGC își vor pierde locul de muncă începând cu luna aprilie şi peste 100 de locuri de muncă din programele sociale finanțate de RMGC se vor pierde ca urmare a reducerii de activitate.

Alte peste 300 de locuri de muncă de la companiile furnizoare de bunuri și servicii (materiale de construcții, transport, reparații auto, alimente, papetărie, echipamente IT, servicii de arhitectură și proiectare etc) din Roșia Montană, din zona Munților Apuseni și din județul Alba se estimează că se vor pierde, iar 283 de beneficiari ai programului social pe care RMGC l-a derulat în Roșia Montană și în zonă au rămas fără niciun sprijin.

"Din păcate, în loc ca acum să angajăm mii de oameni așa cum ne-am pregătit, ca să începem să construim mina, ne vedem nevoiți să concediem 80% dintre angajați, deși șomajul în zonă este uriaș și nu există alternative viabile în acest moment," a declarat Dragoş Tănase, director general al RMGC.

"Este foarte grav că suntem în situația să oprim sursa de venit pentru peste 1.000 de familii din zonă – oameni care sunt mineri din tată în fiu și care nu au alte opțiuni. Am proiectat o mină de ultimă generație, care respectă cu strictețe legislația românească și europeană, utilajele așteaptă în depozit începerea activității și suntem gata de implementarea proiectului minier de la Roșia Montană. Suntem în continuare convinși că România ar trebui să decidă aprobarea proiectului minier de la Roșia Montană, iar atunci compania va putea să își reîntregească forța de muncă și mai mult, va mai angaja alte mii de oameni, ca să construim și să punem în funcțiune această mină modernă," a completat acesta.

Compania RMGC deține o licență valabilă de exploatare minieră pentru zăcământul de aur și argint de la Roșia Montană. RMGC va menține, la un nivel restrâns, activitățile care permit păstrarea licenței și continuarea avizării proiectului.

În planul de restructurare sunt cuprinse suspendarea lucrărilor de amenajare a galeriei Cătălina Monulești, cele de proiectare și reabilitare ale Centrului Istoric al Roșiei Montane, cele de amenajare a unităților de primire turiști (hotelul "Primăria Veche" precum și pensiunea din Școala Veche), precum şi toate programele de asistență socială și comunitară.

Pe parcursul anului 2013, proiectul Roșia Montană a fost evaluat de o comisie interministerială, de o comisie interparlamentară specială și de toți membrii parlamentului României, fără a exista un răspuns final cu privire la autorizarea investiției.

Pornind de la un preț al aurului de 1.200 de dolari / uncie, proiectul minier de la Roşia Montană poate aduce peste 5 miliarde de dolari în economia României, din care 2,3 miliarde USD ca venituri ale statului din taxe și impozite și 2,9 miliarde USD ca încasări ale furnizorilor și angajaților români. În total, proiectul ar aduce României beneficii directe şi indirecte de 24 miliarde USD și ar reprezenta una dintre cele mai mari investiţii străine din România. În plus, proiectul prevede o garanție de mediu de 146 milioane USD și investiții semnificative pentru patrimoniul din Roșia Montană. Mina de la Roșia Montană poate genera mii de locuri de muncă, respectând legislaţia de mediu din România şi Uniunea Europeană și aplicând cea mai modernă tehnologie disponibilă.

Tag-uri: RMGC, Rosia Montana
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ