O monstruoasă gaură neagră se 'trezește' după 26 de ani de inactivitate

| 27 iun, 18:13

O uriașă explozie de energie luminoasă produsă de o gaură neagră, inactivă de 26 de ani, care devorează material dintr-o stea alăturată, a fost sesizată de satelitul Integral, a informat Agenția Spațială Europeană (ESA), care operează acest observator spațial.

Gaura neagră și steaua pe care aceasta o înghite formează un sistem binar, numit V404 Cygni, aflat în Calea Lactee, la aproximativ 8.000 de ani lumină față de Terra, în constelația Cygnus, a Lebedei.

V404 Cygni a fost descoperit în 1989 de satelitul japonez Ginga cu raze X, de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), dar, de atunci, nu s-a mai manifestat atât de activ ca în prezent. 'Se comportă foarte violent', a afirmat Teo Munoz, astronom de la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare, instituție care urmărește de multă vreme acest sistem binar, a relatat vineri ziarul spaniol 'El Mundo'.

'Stratul exterior al stelei însoțitoare este atras mai puternic de gaura neagră decât de steaua propriu-zisă, așa încât masa stelară cade spre gaura neagră. Se formează un disc în jurul găurii negre, care a devenit mai densă în ultimii 25 de ani. În acest proces, care se desfășoară cu mare viteză, se produc raze X și o emisie foarte mare de energie. Pe de altă parte, știm să există un alt fenomen legat de acesta, și anume expulzarea de materie, pe care îl vedem în prezent cu o precizie impresionantă. O energie similară este expulzată din gaura neagră. Adică, pe măsură ce înghite materia din steaua apropiată care s-a acumulat în acest disc, are loc și fenomenul contrar', a explicat specialistul menționat.

Primele semne legate de reluarea activității sistemului V404 Cygni au fost date la 15 iunie de satelitul Swift al Agenției spațiale americane (NASA), care a detectat o bruscă erupție de raze gamma în zona în care se găsește gaura neagră. Observații concordante au fost făcute, la scurt timp după aceea, de MAXI (Monitor of All-sky X-ray Image), parte a modului japonez de pe ISS, după care, fenomenul a început să fie urmărit de numeroase telescoape de pe Terra.

Oamenii de știință cred că actuala erupție va dura câteva luni, așa cum s-a întâmplat și în 1989, și că acest fenomen se produce periodic, repetându-se la interval de aproximativ 25 de ani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 iun, 12:01
Petru
Clar, cea mai buna oferta de lucru la domiciliu!
Vă rog să citiți cu mare atenție !

Cautam colaboratori pentru publicare anunturi.
Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal.
Se lucreaza aprox 3 ore pe zi avand parte de comoditatea
casei dvs .
Cerinte:
- minim 18 ani
- cunostinte minime PC ;
- necesar calculator;
- conexiune internet;
- rabdare;
- seriozitate.
Nu este necesara experienta.
Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.
Veti trece mai intai prin instruire, apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati cu noi.
Program part-time. Se poate caștiga pâna la 300 $ pe lună.
Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va
oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ