O nouă şansă pentru Oltchim

| 09 oct, 2013

La acest moment, sunt întrunite premisele pentru ca procesul privatizării Oltchim să decurgă sub coordonate optime – există un interes al investitorilor, combinatul şi-a mărit cifra de afaceri şi nu mai înregistrează pierderi, iar statul a învăţat din greşeli pentru a evita scenariile negative din trecut privind privatizarea.

Chiar dacă Varujan Vosganian şi-a prezentat demisia din funcţia de ministru al Economiei în urma solicitării DIICOT privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a liberalului, proiectele principale aflate în lucru la minister îşi continuă cursul normal.

Astfel, potrivit ministrului demisionar al Economiei, negocierile pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni al combinatului Oltchim vor începe în această săptămână, cu companii din Israel, Turcia, România şi spaţiul ex-sovietic.

Interesul investitorilor pentru combinatul vâlcean este justificat şi prin prisma ultimelor date economice ale Oltchim. Astfel, în luna septembrie, pierderile combinatului s-au redus considerabil, după ce în luna august Oltchim a avut pierderi de circa 700.000 euro, iar în februarie situaţia era critică. În prezent, Oltchim şi-a mărit cifra de afaceri de două ori şi jumătate, nu mai are pierderi şi este solvabil din perspectiva finanţării prin credite bancare. Cu alte cuvinte, combinatul vâlcean a devenit o investiţie atractivă pe care statul o poate gestiona eficient într-un nou proces de privatizare.

De amintit, în acelaşi context, discuţia dintre premierul român şi oficialii azeri cu ocazia turneului din Asia Centrală întreprins de Victor Ponta. Cu acea ocazie, primul ministru român a reușit să reaprindă interesul SOCAR (compania de gaze azeră) pentru Oltchim. Azerii au mai fost interesați și în 2009 de preluarea combinatului de la Vâlcea, dar afacerea a eșuat din pricina dezinteresului manifestat de guvernul de atunci de la București.

Guvernul şi-a luat măsuri de precauţie pentru a avea garanţia că privatizarea Oltchim va fi una reuşită şi se va evita situaţia generată de Dan Diaconescu la finalul anului trecut. Astfel, pentru a putea participa la negocierea privind vânzarea Oltchim, potenţialii investitori trebuie să îndeplinească o serie de condiţii: să activeze în industria chimică sau petrochimică, să prezinte cel putin două scrisori de bonitate bancară emise de bănci de prim rang şi scrisori de recomandare semnate de parteneri cu experienţă.

Abordarea prudentă este justificată fiindcă în joc sunt nu doar interesele economice ale României, ci mai ales locurile de muncă a câteva mii de oameni care depind de salariile pe care le încasează de la cel mai mare angajator din judeţul Vâlcea. Pentru România, este esenţial ca privatizarea Oltchim să fie una de succes astfel încât investitorii care vor prelua combinatul să urmărească rentabilizarea şi să ofere garanţii privind locurile de muncă.

La acest moment, sunt întrunite premisele pentru ca procesul privatizării Oltchim să decurgă sub coordonate optime – există un interes al investitorilor, combinatul şi-a mărit cifra de afaceri şi nu mai înregistrează pierderi, iar statul a învăţat din greşeli pentru a evita scenariile negative din trecut privind privatizarea. Marea miză în cazul Oltchim va fi aceea de a găsi echilibrul între cedarea corectă a pachetului majoritar al Oltchim şi acoperirea deficitelor pe care combinatul vâlcean le-a generat în buget. Rămâne apoi ca reţeta privatizării să fie agreată de către toate părţile implicate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 oct, 2013
cantautor
sunt întrunite premisele pentru ca procesul privatizării Oltchim să decurgă sub coordonate optime -
limba de lemn....
din februarie nu s-a intamplat nimic notabil la Oltchim...
acum cateva zile scria prin presa ca s-a mai vandut o sectie principala...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ