O oază de cultură în inima Capitalei

|

România a beneficiat și de vizibilitate în presa internațională datorită Festivalului. Yahoo News și Agence France-Presse au transmis știri centrale privind deschiderea oficială a ediției, folosind fotografii cu Daniel Barenboim și cu George Enescu alături de maestrul Yehudi Menuhin.

În perioada 1 – 28 septembrie se desfășoară a XXI-a ediție a Festivalului “George Enescu”, care marchează 58 de ani de la moartea marelui compozitor român și care va reuni 1.500 de artiști români și 3.000 de artişti străini în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară. Festivalul a avut deschi­de­rea oficială în data de 4 septembrie 1958, la trei ani după moar­tea lui George Enescu, marcând debutul celei mai importante manifestări muzicale internaţionale găzduite de România.

Spectacolele din programul de anul acesta aduc pe scenele româneşti unii dintre cei mai mari artişti ai momentului, de la pianistul şi dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top - Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra.

Anul acesta și celebrul actor John Malkovich este pe lista participanților la Festival. Acesta va urca pe scenă pentru prima oara în România în piesa "Comedie infernală", povestea unui criminal austriac spusă pe ritmuri de Vivaldi, Haydn, Mozart și Beethoven.

Desigur, una dintre cele mai importante prezențe la Festival este cea a lui Daniel Barenboim, care a mai dat curs invitaţiei în 1998, apoi în 2011. Cu ocazia discuțiilor pe care le-a avut cu jurnaliștii români, marele dirijor şi pianist i-a adus un elogiu lui George Enescu, explicând faptul că George Enescu va avea parte de o faimă din ce în ce mai mare în lume, singurul motiv pentru care unele dintre operele sale au fost mai puțin populare a fost că, spune Barenboim, “Enescu a fost prea modern pentru conservatori şi prea conservator pentru moderni”.

La festivitatea de deschidere de duminică au mai participat și ministrul Culturii, Daniel Barbu, şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, care a dezvelit o statuie a lui George Enescu. Concertul de deschidere din Capitală a fost susținut de pianistul român Radu Lupu și, desigur, de marele Daniel Barenboim, care a dirijat Staatskapelle Berlin, o orchestră cu o tradiţie de peste 450 de ani, desemnată de cinci ori orchestra anului de publicaţia germană Opernwelt.

Pe perioada festivalului vor avea loc şi recitaluri şi concerte camerale, spectacole de operă şi balet, un total de 200 de evenimente la care s-au vândut deja 20.000 de bilete și abonamente pentru spectatori din străinătate, dintr-un total de 40.000 de bilete.

Festivalul a beneficiat de o bună mediatizare în ultimii ani, dar o noutate de anul acesta este că în 2013 toate concertele din cadrul Festivalului "George Enescu", de la Ateneul Român şi de la Sala Mare a Palatului, vor fi disponibile în direct, online, pe noul site TVR dedicat festivalului - enescu.tvr.ro.

Site-ul cuprinde şi informaţii despre istoria festivalul şi despre viaţa şi muzica lui George Enescu, interviuri cu personalităţi cunoscute ale lumii muzicale care au urcat pe scena festivalului la ediţiile anterioare, dar şi materiale video de actualitate realizate sub genericul "Agenda Festivalului".

România a beneficiat și de vizibilitate în presa internațională datorită Festivalului. Yahoo News și Agence France-Presse au transmis știri centrale privind deschiderea oficială a ediției, folosind fotografii cu Daniel Barenboim și cu George Enescu alături de maestrul Yehudi Menuhin.

Producătorii evenimentului sunt Guvernul României, prin Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional - Artexim, iar Primăria Municipiului Bucureşti, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televi­ziune au calitatea de coproducători. Felicitări organizatorilor și mult succes!

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ