Oamenii de ştiinţă s-au chinuit 100 de ani să descifreze acest cod. Ce scrie pe faimosul Disc din Phaistos

| 30 oct, 2014

Hieroglifele de pe misteriosul Disc din Phaistos, un artefact din argila ce are o vechime de aproximativ 4.000 de ani, au fost descifrate de oamenii de stiinta din Marea Britanie, informeaza huffingtonpost.com.

Celebrul disc a fost descoperit in 1908 pe insula greceasca Creta. Pana acum, nimeni nu reusise sa traduca misteriosul text inscriptionat pe acest disc, care a fost creat in perioada de apogeu a civilizatiei minoice, in jurul anului 1.700 i.e.n.

Profesorul britanic Gareth Owens a studiat acest artefact, pe care l-a denumit, in gluma, "primul CD-ROM minoic", si a reusit sa descifreze intelesul misterioaselor hieroglife, raporteaza Discovery News.

"In colaborare cu John Coleman, profesor de fonetica la Universitatea Oxford, am petrecut sase ani incercand sa obtinem cea mai buna lectura a textului", a declarat Gareth Owens, cercetator in lingvistica la Institutul de Educatie Tehnologica din Creta.

Discul poate fi citit in spirala, din exterior spre interior. Folosind o serie de studii precedente despre hieroglifele din Creta si dialecte din limba greaca straveche, cei doi savanti au identificat mai intai trei cuvinte cheie - "Iquekurja" ("mama insarcinata" si/sau "zeita"), "Ique" ("mama" si/sau "zeita") si "Iquepaje" / "Ique-Phae" ("mama stralucitoare" sau "zeita") - care se repeta in textul gravat pe Discul din Phaistos.

"Conceptul de zeita-mama era banuit de aproximativ un secol de lingvisti, datorita lucrurilor pe care le cunoastem despre religia minoica, insa trebuia sa dovedim acest fapt si din punct de vedere lingvistic", a explicat profesorul Owens.

Discul din Phaistos are un diametru de 16 centimetri si este expus la Muzeul de Arheologie din Heraklion.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 oct, 2014
ilie
textul??
bun, si? unde e textul??

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ