EXCLUSIV. Minoritățile din Parlament își împart 83 de milioane de lei fără nicio explicație

| 08 iul, 2013

Cele 19 organizaţii neguvernamentale aparţinând minorităţilor naţionale din Parlament primesc anul acesta de la buget peste 83 de milioane de lei pentru activități culturale, religioase și de recreere. OBIECTIV.INFO a încercat să afle pe ce criterii se distribuie acești bani, însă singurul răspuns a fost "Sunt decizii interne ale CMN-ului pe baza unui consens între toate uniunile".

Uniunea Democrată Maghiară din România, cea mai importantă organizaţie aparţinând minorităţilor naţionale din Parlament, beneficiază în acest an de un venit de peste 18 milioane de lei de la bugetul de stat, conform datelor oferite de Secretariatul General al Guvernului (SGG), la o populație de 1,2 milioane de etnici (potrivit ultimului recensământ). Suma alocată pentru UDMR depăşeşte cu mult bugetul alocat pentru toate partidele parlamentare din 2012, care a fost de trei ori mai redus, respectiv 6,2 milioane de lei.

De reţinut că cel mai mare partid din România, PSD, a beneficiat în 2012 de aproape 2,4 milioane de lei (bani pentru chiria și întreținerea sediilor), de aproape opt ori mai puţin decât a încasat formaţiunea condusă de Kelemen Hunor.

Grupul parlamentar UDMR este format din 18 deputaţi şi 9 senatori, conform datelor publicate pe site-urile celor două camere ale Parlamentului. Cei 27 de parlamentari reprezintă, teoretic, comunitatea de 1,23 milioane de etnici maghiari din România.

Pe de altă parte, Partidul Social Democrat are 159 de deputaţi şi 64 de senatori.

Pe locul secund în topul celor mai "bogate" ONG-uri din Parlament se găseşte Asociatia Partida Romilor "Pro-Europa", care primeşte în acest an 11,7 milioane de lei, în creştere cu aproape jumătate de milion de lei faţă de 2012.  Asociaţia este reprezentată de deputatul rrom Nicolae Păun, care reprezintă oficial aproximativ 620.000 de etnici rromi, conform celui mai recent recensământ.

Podiumul organizaţiilor minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament, din punct de vedere al banilor încasaţi de la buget, este completat de Forumul Democrat al Germanilor din România, care încasează în acest an peste 6,5 milioane de lei, în uşoară creştere faţă de 2012, când a primit 6,2 milioane de lei.

Numărul etnicilor germani declaraţi la cel mai recent recensământ este de aproape 37.000, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Organizaţiile minorităților din Parlament beneficiază anual de sume alocate de la bugetul de stat pentru sprijinirea activităţiilor cuprinse în bugetul Secretariatului General al Guvernului la Capitolul  6701 Cultură, recreere şi religie, Art. 59 Alte Cheltuieli, sume ce nu reprezintă subvenţii.

 

Cum îşi împart minorităţile banii de la stat

Competența repartizării sumelor acordate sprijinirii organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale revine exclusiv Consiliului Minorităților Naționale (CMN), organism fără personalitate juridică aflat în coordonarea Departamentului pentru Relaţii Interetnice (DRI) din subordinea SGG. În acest proces de repartizare a sumei aprobată prin legea bugetară anuală, DRI are sarcina elaborării unui proiect de hotărâre de Guvern. Drept urmare, motivarea deciziilor luate în cadrul ședințelor CMN excede competențelor legale ale DRI, potrivit  lui Carmen Stamate, şef serviciu Programe şi Relaţii cu Societatea Civilă şi Organisme Internaţionale din cadrul DRI.

Preşedintele Comisiei pentru probleme financiare din cadrul CMN, deputatul Adrian Merka, nu a explicat care sunt criteriile după care se împarte suma alocată de la bugetul statului pentru cele 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale. El a precizat doar că: „Sunt decizii interne ale CMN-ului pe baza unui consens între toate uniunile, acesta este răspunsul pe care vi-l pot da”.

În lipsa unor explicații transparente, rămâne întrebarea cum se împart și se cheltuiesc 83 milioane de lei pe an de către reprezentanții minorităților. Singurul criteriu identificabil din datele SGG, coroborate cu rezultatul ultimului recensământ este acela că banii se distribuie proporțional cu dimensiunea minorității respective. Acest lucru nu înseamnă însă că un maghiar sau un german „valorează” cât un ucrainean sau un croat. Veniturile pe care cap de etnic variază de la 15-20 de lei pe an (pentru minoritățile numeroase - maghiari, rromi) la 180 de lei sau chiar și 375 de lei (pentru etniile mai slab reprezentate (greci, croați).

Citiţi şi care este nivelul subvenţiilor în cazul partidelor din Parlament.

 

Câţi bani primesc de la buget ONG-urile minorităţilor din Parlament

Organizaţia

Bani încasaţi în 2012 (mii lei)

Bani încasaţi în 2013 (mii lei)

Uniunea Democrată Maghiară din România

17.178

18.011

Asociatia Partida Romilor"Pro-Europa"

11.164

11.722

Forumul Democrat al Germanilor din România

6.217

6.527

Uniunea Ucrainenilor din România

6.461

6.784

Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România

4.340

4.557

Uniunea Sârbilor din România

3.086

3.240

Uniunea Democratică a Tătarilor Turco-Musulmani

din România

3.255

3.417

Uniunea Elenă din România

3.014

3.164

Uniunea Democrată Turcă din România

2.924

3.095

Uniunea Bulgară din Banat – România

2.785

2.924

Uniunea Democratică a Slovacilor si Cehilor

din România

2.748

2.885

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România

2.580

2.709

Uniunea Armenilor din România

3.375

3.543

Uniunea Polonezilor din România

2.024

2.125

Uniunea Croaţilor din România

1.940

2.037

Asociaţia Macedonenilor din România

1.890

1.984

Asociaţia Italienilor din România RO.AS.IT.

1.661

1.744

Asociaţia Liga Albanezilor din România

1.386

1.455

Uniunea Culturală a Rutenilor din România

1.172

1.230

Sursa: SGG

Sumele care se distribuie la organizaţiile de mai sus sunt decise de Consiliul Minorităţilor Naţionale, care repartizează sumele destinate sprijinirii activităţilor şi aprobată prin legea bugetului de stat.

Odată repartizate, sumele organizaţiilor sunt supuse spre adoptare Guvernului, prin proiect de hotărâre îniţiat de Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

Sumele de la bugetul de stat aprobate pentru sprijinirea activităţilor organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale, sunt prevăzute în legile bugetare anuale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ