Originile FRICII au fost dezvăluite

| 06 mai, 2014

Circuitele cerebrale ale fricii au evoluat din mecanismul de apărare al omului în faţa riscului de sufocare, adaptat, ulterior, să facă faţă şi altor pericole

Potrivit cercetătorilor americani, amigdala, zona cerebrală unde iau naştere senzaţia de frică şi episoadele de panică, este dotată cu senzori chimici deosebit de sensibili la nivelul de aciditate din creier, la rândul lui, legat de excesul de dioxid de carbon; la acesta, respectivii senzori reacţionează, evocând un comportament de teroare şi fugă.

"Amigdala este considerată un element central al circuitelor cerebrale ale fricii, dar, acum, realizăm că nu este doar o parte dintr-un circuit, ci şi un senzor", a precizat John Wemmie de la Universitatea Iowa, care, împreuna cu Michael Welsh, semnează un articol pe această temă în revista de specialitate Cell.

În opinia lui Welsh, este foarte interesant că evoluţia a plasat un senzor de aciditate în acest circuit al sistemului nervos central. Circuitul în chestiune se găseşte în amigdala, iar aceasta este o structură care stimulează sistemul nervos simpatic în vederea unui comportament gen "luptă sau fugi", fiind corelat altor arii cerebrale implicate în reacţia la eventuale pericole.

Studiul cercetătorilor americani a furnizat şi o explicaţie moleculară a modului în care creşterea concentraţiilor de dioxid de carbon în creier solicită o senzaţie de frică intensă, furnizând un punct de referinţă pentru analizarea bazelor biochimice ale dereglărilor de anxietate şi atacurilor de panică.

 

Sursă: descopera.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ