Cercetătorii trag semnalul de alarmă. Ce se va întâmpla în 2030

| 24 mai, 2014

Oamenii de știință trag semnalul de alarmă și susțin că în următorii 20 de ani resursele Terrei se vor termina și omenirea va avea nevoie de o altă planetă.

În ultimul deceniu, numeroși oameni de știință au susținut că ritmul rapid, în care resursele naturale de pe planeta noastră se consumă, va naște un mare semn de întrebare în dreptul existenței omului. Problema pornește din cauza faptului că omul consumă resursele într-un ritm amețitor și astfel nu mai au timp pentru a se regenera.

Diverse studii demonstrează că în ritmul actual de consum, în 2030 Terra va fi pustiită și undeva în apropierea lui 2050 omul va avea nevoie de aproximativ 3 planete noi pentru a le devora.

Consumăm mai mult decât produce Terra, este concluzia cercetătorilor americani. Ritmul este îngrijorător, oamenii risipind într-un an resursele pe care le poate regenera Pământul în nouă luni. „Este ca şi când am cheltui salariul pe un an în nouă luni. Este adevărat că putem trăi din economiile pe care le-am făcut, dar, an după an, se vor termina şi aceste rezerve”, este concluzia raportului care apreciază efectele ecologice ale activității umane, prezentat de către World Wildlife Fund.

Conform raportului, dacă se păstrează rata actuală de consum, pentru a-şi acoperi nevoile, omenirea va avea nevoie de „o altă Terra” până în anul 2030. Deocamdată, cele 7 miliarde de oameni care populează planeta în prezent folosesc mai multă apă, mănâncă mai mult peşte şi taie mai multe păduri decât poate regenera natura. Oamenii de ştiinţă spun că ritmul, şi aşa alert, se va iuţi în următorii ani, având în vedere că se estimează că, până la jumătatea secolului, populaţia Terrei va ajunge la 9 miliarde de oameni.

În acelaşi timp, eliberăm în aer mai mult carbon, noxe şi fertilizanţi chimici decât poate asimila atmosfera, pământul şi oceanele şi perturbăm astfel iremediabil ecosistemul planetei.

Cei mai mari consumatori de resurse naturale de pe Pământ sunt americanii. Dacă şi celelalte popoare ar adopta stilul de viaţă din Statele Unite ale Americii, am avea nevoie chiar de cinci planete ca Terra pentru a ne satisface nevoile, mai arată raportul.

La extrema cealaltă se află India. Potrivit cercetătorilor, dacă toată lumea ar adopta stilul lor de viaţă, atunci umanitatea ar folosi mult mai puţin din biocapacitatea planetei, iar Terra ar trăi mai mult.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ